Призначені перші “стрілочники” у справі силового розгону Євромайдану: Янукович відсторонив Попова і заступника секретаря РНБО Сівковича

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.12.2013 23:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22483

Президент України Віктор Янукович відсторонив від посади голову КМДА Олександра Попова і заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович

"Відповідно до частини третьої статті 154 Кримінального процесуального кодексу України постановляю: відсторонити Попова Олександра Павловича від посади голови Київської міської державної адміністрації", - йдеться в указі президента, опублікованому його офіційним інтернет-представництвом.

Ще одним указом Віктор Янукович відсторонив від посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сівковича Володимира Леонідовича.

Президент України Віктор Янукович відсторонив від посад заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України В.Сівковича та голову Київської міської державної адміністрації О.Попова за клопотаннями Генеральної прокуратури України у зв’язку з підозрою у причетності зазначених посадових осіб до порушення конституційних прав громадян, які 30 листопада 2013 року перебували на Майдані Незалежності в м. Києві.

Президент сподівається, що Генеральна прокуратура об’єктивно та всебічно проведе розслідування цих подій і запропонує суспільству конкретні юридичні заходи реагування на допущені протиправні дії.

Глава держави також пропонує правоохоронним органам провести розслідування відкрито і прозоро та поставити крапку в цьому питанні.

За дії "Беркуту" під час розгону Євромайдану відповідатимуть керівники київської міліції – В.Коряк та його заступник П.Федчук

За дії "Беркуту" під час розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада відповідатимуть керівники київської міліції Валерій Коряк та його заступник Петро Федчук, заявив на брифінгу генеральний прокурор Віктор Пшонка.

"За діяльність "Беркута" відповідали і керівник міліції міста Києва, і його заступник, якому безпосередньо підпорядкований "Беркут". У нас є всі записи переговорів. Слідство їх вилучило. Ми детально вивчили і те, що представив народний депутат А.Гриценко", - сказав генпрокурор, відповідаючи на запитання, чи буде притягнуто бійців спецпідрозділу "Беркут", які безпосередньо розганяли Євромайдан.

Валерій Коряк, будучи начальником ГУ МВС України в Києві, в ніч на 30 листопада не погоджувався на пропозиції заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та голови Київської міськадміністрації Олександра Попова на застосування сили проти Євромайдану, заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

"Начальник міліції не погоджувався на пропозиції, що лунали від В.Сівковича і О.Попова. Він казав про це у своїх свідченнях. Також є й інші докази цього", - сказав генпрокурор на брифінгу в суботу в Києві, відповідаючи на запитання про те, яким чином В.Сівкович і О.Попов тиснули на керівництво київської міліції і чи були погрози на адресу керівників столичного главку МВС.

За словами В.Пшонки, спочатку відбулись телефонні розмови В.Сівковича та О.Попова з В.Коряком, а потім вони особисто приїхали в кабінет начальника ГУ МВС України в Києві. "Тиск був... Вони незаконно вимагали від керівника міліції дій, в яких було перевищення повноважень", - зазначив генпрокурор.

Голова КМДА Олександр Попов

Попов повідомив ГПУ, що виконував розпорядження Клюєва

На допиті в Генпрокуратурі з приводу подій на Майдані Незалежності в ніч 30 листопада О.Попов розповів, що виконував розпорядження секретаря РНБО А.Клюєва. За словами начальника київської міліції В.Коряка, куратором операції був заступник секретаря РНБО В.Сівкович, повідомляє ZN.UA.

У Генеральній прокуратурі України у п’ятницю, 13 грудня, начальником слідчого управління ГПУ, а також його заступником були проведені допити голови КМДА Олександра Попова, начальника київської міліції Валерія Коряка і заступник секретаря РНБО Володимира Сівковича, у яких були взяті свідчення про події 29-30 листопада.

Як повідомили в ГПУ, свідчення давалися чиновниками саме в такому порядку. Потім була проведена очна ставка між підслідними.

За інформацією джерело ZN.UA, О.Попов повідомив слідству, що 29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку повинні були встановити на Майдані Незалежності. Попов повідомив йому, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж, а також повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович.

В кінці робочого дня В.Сівкович прибув в кабінет до О.Попова для оперативного реагування на ситуацію і пробув там майже до 4 години ранку.

Крім того, в кабінеті голови КМДА перебувало ще шість народних депутатів з фракції Партії регіонів. Джерело ZN.UA назвало лише три прізвища - Ельбрус Тедеєв, Нестор Шуфрич та Олександр Єгоров.

Пізно ввечері, за словами Попова, знову передзвонив Клюєв, бажаючи переконатися, що всі команди для встановлення ялинки Попов віддав і Михайло Кучук (заступник голови КМДА - ред.) готується до встановлення ялинки зі своїми службами.

Ближче до четвертої години В.Сівкович віддав команду: "Пора готувати техніку до завезення"

Після цього О.Попов і В.Сівкович окремо виїхали з будівлі КМДА та прибули до кабінету начальника київської міліції В.Коряка.

Під час спілкування зі слідчим О.Попов повідомив, що за діями комунальників і "Беркута" на Майдані вони спостерігали, дивлячись в монітор відеоспостереження, куди транслювалася інформація з камер. Але камери, за словами О.Попова, перебували далеко від місця подій, і насильства не було видно. Потім він поїхав додому. І лише вдома став отримувати дзвінки з описом кривавих подій.

У свою чергу Коряк дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди В.Сівковича.

В.Сівкович, в свою чергу, як повідомляє джерело ZN.UA, прізвище А.Клюєва під час допиту жодного разу не назвав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.