Президент Ющенко вважає, що розміщення систем ПРО на власній території - право суверенних держав

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.02.2007 17:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2250

Президент Ющенко:“З огляду на те, що в уряді кожний міністр – це міністр закордонних справ, то я мушу й сьогодні дати відповідь на позицію Президента на питання щодо розміщення елементів системи ПРО в Чехії та Польщі”.

Сьогодні, на прес-конференції у Дніпропетровську Президент Ющенко сформулював позицію Глави держави Україна із цього питання:

“Обережний коментар з цього приводу кілька днів тому служба Секретаріату Президента вже давала. Я відверто скажу, не дуже хотів би, щоб українські політики втягувалися у цю дискусію без чіткого комплексного вивчення цього питання як в Україні, так і у наших сусідів. Я не хотів би, щоб українська реакція була тою, яка дасть непорозуміння. І тут дуже важливо давати офіційну державну позицію з цього питання як позицію єдину. Але з огляду на те, що в уряді кожний міністр – це міністр закордонних справ, то я мушу й сьогодні дати відповідь на позицію Президента на питання щодо розміщення елементів системи ПРО в Чехії та Польщі.

Перш за все, на мій погляд, у цьому питанні треба керуватися 3-4 ключовими чинниками. Перша позиція: нам треба чітко відрізнити систему оборонного характеру від систем стратегічних, наступальних – в тому числі ракетних, ядерних. Хотів би цим підкреслити: йдеться про розширення оборонної системи безпеки. Україна є учасником угоди про ПРО і учасником угоди про ракети середньої й малої дальності. Таким чином, Україна заведена як офіційна сторона у формат формування континентальної та регіональної системи безпеки. Хотів би особливо підкреслити: в її оборонний компонент. Це є факт.

Теза друга. Європейська оборонна модель будується в контексті формування системи колективної безпеки, де протиракетна оборона є одним з невід’ємних факторів цієї концепції. Вона носить колективний характер.

Теза третя. Три роки тому українські політики, в тому числі і ПР в тому вигляді, в якому вона існувала і були там, у парламенті українському, її представники, 362-ма голосами проголосувала за основні засади оборонної й безпекової політики України, де чорним по білому записано «включаючи пряме членство України в Європейському Союзі і північноатлантичному оборонному блоці». Іншими словами, участь в інституції, яка формує європейську колективну систему оборони. Тому коли ми говоримо про послідовну українську політику, на мій погляд, вона повинна виходити із цих, принаймні, 3 посилів, які оголошені на офіційному рівні. Думаю, немаловажним є зауваження і того характеру, що питання розміщення подібних елементів протиракетної оборони є суверенним правом кожної країни. І тому українська офіційна влада не повинна так легко роздавати відповіді наліво і направо відносно цього питання. Ми повинні пам’ятати про свій національний інтерес, про свої колективні зобов’язання, які прийняла Україна в рамках угоди про ПРО та інших міждержавних документів, які на сьогодні діють у цьому питанні”.

Як повідомлялося раніше, вчора прем'єр Янукович сформулював свою точку зору із цієї проблеми. За його словами, перед тим як ухвалювати подібні рішення, держави-учасники цієї системи мали б провести консультації із українською стороною. Він також висловив думку, що такі дії розділять Європу навпіл та негативно вплинуть на взаємини із Україною.

І така позиція прем'єра навряд чи когось здивувала - адже ні для кого не є таємницею, що і партія “Регіонів”, і СПУ, не кажучи про КПУ зорієнтовані у бік Кремля. Щоправда, поки не помітно, щоб у Кремлі їх сприймали, як партнерів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.