Газовими подачками Путін робить з Януковича маріонетку

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.12.2013 16:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22501

Підписанням доповнення до газового контракту між російським Газпромом й українським Нафтогазом, Україна здійснила повний геополітичний розворот убік Росії. .

Про це заявив Володимир Горбач, політичний експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва.

«Фактично це повний геополітичний розворот української влади у російський бік. І справа вже не в Митному союзі, а в Євразійському, інтеграція у який, очевидно, відбудеться 2015 року, бо ті домовленості, які зараз називають московськими, до цього ведуть», – наголосив експерт.

За його словами, домовленості передають «оперативний контроль над українською економікою, енергетикою і оборонною системою у російські руки».

«Унаслідок домовленостей щодо кредиту й газу Президент Росії Владімір Путін отримав короткий повідок, на кінці якого – Президент Віктор Янукович із енергетичним і фінансовим нашийником, який буде постійно стискати йому горло й не даватиме можливості проводити будь-яку самостійну політику – як економічну, так і зовнішньополітичну», – вважає Горбач.

За його припущеннями, Путін дистанційно керуватиме енергетичною і оборонною системами України, не даючи прийняти українському керівництву жодних самостійних рішень».

«Все йде до того, що Росія створює такі умови, щоб у 2015 році будь-який президент, хто б не був обраний, буде змушений іти на короткому повідку у Євразійський союз, який замінить Митний, та в інші союзи, які вигадуватимуть росіяни», – прогнозує Горбач.

До того ж, як стверджує експерт, російське керівництво зможе впливати і тиснути на Януковича поквартально.

«Адже кожного кварталу вони можуть виставляти нові вимоги і умови для визначення ціни на газ – для того, щоб виділяти черговий транш цього багатомільярдного кредиту. Проблема ще й у тому, що ці гроші не рятують Україну від економічної кризи. Вони навіть ці $3 млрд на цей рік не закриють повністю касовий розрив в українському бюджеті», – заявляє він.

Як повідомлялося раніше, 17 грудня в Москві російський Газпром і Нафтогаз України підписали доповнення до газового контракту 2009 року, згідно з яким вартість газу для України знизиться з $410 до $268,5 за тисячу кубометрів.

Експерти відзначають, що надана Газпромом знижка на газ, при всій вигідності для України, грає на руку і Росії, оскільки дозволить збільшити обсяг продажів палива.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.