Путін не приховує, що знижка на газ - перший крок до відчуження української ГТС

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 19.12.2013 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22510

Президент РФ розраховує на довгострокові рішення між Україною і Росією у газовій сфері. Наприклад, щоб зберегти отриману у результаті тимчасової знижки ціну на газ, можна було б розглянути спільне використання української газотранспортної системи на двосторонній основі.

Президент РФ Владімір Путін на великій прес-конференції повідомив, на які "довгострокові рішення" розраховує Росія, надавши Україні значну знижку на газ.

За його словами, надана Україні знижка у ціні на газ є тимчасовою. Втім, Росія розраховує досягти з Україною рішень "довгострокового характеру, які дозволять зберегти цю ціну, і дозволять спільно працювати більш глибоко".

"Що стосується газу, це тимчасове рішення, але його можна подовжити. Я дуже розраховую, що в кінцевому підсумку, ми домовимося про певну довгострокову спільну роботу. Вважаю, що це цілком можливо", - сказав Путін.

Президент РФ згадав, що "ми ще багато років тому за президента Кучми (Леонід Кучма, 1994-2004 рр., - ред.) пропонували спільне використання, скажімо, ГТС України". "Причому, не збиралися купувати, не забирати у власність, вона залишалася б власністю української держави. Пропонувалося тоді створити великий консорціум, російських, європейських і російських компаній, щоб спільно утримувати її, керувати нею. Всі сказали "так", і все потім завалили", - розповів Путін.

За його словами, сьогодні Росія вже побудувала газопровід Північний потік, будує Південний. Через що вартість самої ГТС України "вже наближається до мінімальних позначок", сказав Путін, показавши жест рукою різко вниз. Те ж саме, відзначив він, відбувається і в українській промисловості.

При цьому Путін наприкінці уточнив, що допомога Україні "ніяк не пов’язана ні з Майданом, ні з переговорами України з Євросоюзом".

Як повідомлялося раніше, російське державне агентство ІТАР-ТАСС повідомило з посиланням на обізнане джерело, що умовою знижки на газ для України були гарантії відновлення переговорів щодо входження "Газпрому" до складу власників української ГТС. Обговорення можливості продажу "Газпрому" частки у ГТС України буде проходити у двосторонньому форматі. Переговори повинні початися в 2014 році.

Як відомо, Україна заявляє про формування тристороннього консорціуму з управління національною газотранспортною системою - за участю як Євросоюзу, так і Росії.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький на брифінгу 18 грудня заявив, що переговори з Росією щодо газотранспортного консорціуму продовжаться "наступного року". Але голова "Газпрому" Олексій Міллер раніше підкреслював, що "питання тристороннього консорціуму вже давно не є предметом переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом України".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.