Холодна війна-2. Росія активно переозброюється

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 28.02.2007 10:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2252

У Росії активізувалося переозброєння армії новими зразками ракетної техніки.

Зенітно-ракетний комплекс С-400

Єдина система зенітний-ракетної зброї п'ятого покоління включатиме протиракетну, протиповітряну і протикосмічну оборону, і розроблятиметься у КБ концерну ППО "Алмаз-Антей", повідомив перший віце-прем'єр РФ Сергій Іванов у вівторок на засіданні Військово-промислової комісії.

"Ми повинні поговорити сьогодні і про проект п'ятого покоління, який би включав не тільки ПРО, але і ППО, і протикосмічну оборону. Це повинна бути комплексна система, яка має на увазі поєднання бойових, інформаційних і управляючих засобів", - сказав Іванов, звертаючись до учасників ВПК.

За словами першого віце-прем'єра, мова йде про дуже серйозний, вартістний і унікальномий, з погляду інновації, проект, над яким необхідно працювати.

Іванов повідомив, що конструкторське бюро може бути створене "тут на "Алмазі". "Ми повинні працювати системно і закінчити в ті терміни, які визначені програмою", - підкреслив Іванов.

За його словами, на сьогоднішньому засіданні комісії мова піде про російський щит - ППО і ПРО, що пов'язане з необхідністю забезпечення безпеки російського повітряного простору, а в перспективі і космічного.

Перший віце-прем'єр нагадав, що на НВО "Алмаз" були створені такі зенітний-ракетні комплекси як С-25 і С-125, які "нещодавно пройшли успішні випробування в одному з регіонів світу, і ви розумієте, про що я говорю".

Іванов також повідомив, що "ми досягли важливого рубежу: комплекс С-400 пройшов всі випробування і зараз приймається на озброєння. Об'єми закупівель вже визначені".

Військово-промислова комісія на засіданні під керівництвом першого віце-прем'єра РФ Сергія Іванова розглядає перспективи створення комплексів ППО п'ятого покоління, які повинні суміщати засоби ППО, ПРО і космічної оборони.

Перший полк зенітних ракетних систем С-400 заступить на бойове чергування в середині цього року в Підмосков'ї, повідомив журналістам генеральний конструктор НВО "Алмаз" Олександр Леманський.

"У полку, якщо говорити про його бойовий потенціал, буде більше дивізіонів, ніж в полках, оснащених ЗРС С-300", - уточнив він.

За словами Леманського, системи С-400 істотно відрізняються від попередніх систем як по зоні ураження, так і по вогняній продуктивності, і по інших параметрах.

"По зоні ураження дальність цих ЗРС удвічі більша, ніж попередніх С-300, а по вогняній ефективності - навіть значно більше, чим в два рази", - уточнив він.

Леманський також додав, що майбутнє - за створенням високопотенційних наземних засобів радіолокації, а також ракет великої дальності дії і висот перехоплення.

"Серед зенітний-ракетних систем, що серійно виготовляються в промисловості, аналогів в світі немає", - відзначив він.

Мобільна багатоканальна зенітна ракетна система С-300 ПМУ-1 призначена для оборони військових і промислових об'єктів від масованих ударів засобів повітряного нападу, а також для створення рубежів протиповітряної оборони країни. Система забезпечує поразку сучасних і перспективних літаків, крилатих ракет, балістичних цілей і інших засобів повітряного нападу.

У зенітний-ракетному комплексі С-300 ПМУ-1 застосовується одноступінчата твердопаливна ракета 48Н6Е, що розвиває максимальну швидкість понад 2000 метрів на секунду. Вона здатна уразити ціль, що летить зі швидкістю до 1000 кілометрів на годину, на видаленні до 150 кілометрів на висоті до 30 кілометрів.

Пускова установка С-300 розташовується на спеціальному автомобілі і може бути розгорнена і підготовлена до стрілянини за п'ять хвилин.

Ракетний комплекс С-400 "Тріумф" володіє в цілому такими ж характеристиками, як С-300, проте може уражати цілі на відстані в 400 кілометрів. Покращені і деякі інші характеристики, зокрема, скорострільність, дальність ураження, кількість цілей, що можуть бути одночасно уражені.

Планується, що цього року новий комплекс поступить на озброєння полку ППО в підмосковній Електросталі.

Як повідомлялося раніше, проросійська правляча парламентська коаліція в Верховній Раді України ухвалюючи держбюджет на поточний рік не передбачила суттєвих коштів на модернізацію української армії. Не існує урядової програми технічного забезпечення українського війська сучасними видами озброєнь, які б забепечували ефективний захист території України.

Наразі, на озброєнні українського війська стоять озброєння, виготовлені ще за часів СРСР, які знаходяться в експлуатації 20 і більше років, і які практично виробили свій ресурс експлуатації чи гарантованого зберегання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.