Яким буде Народне об’єднання «Майдан»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.12.2013 14:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22520

У понеділок на своє перше засідання зібралася Рада новоствореного Народного об’єднання «Майдан». Головною метою організації, про створення якої напередодні проголосили зі сцени Євромайдану, є зміна системи влади в Україні.

Деякі активісти акції протесту зазначають, що в Раді об’єднання перевагу має парламентська опозиція, а не представники громадськості. Натомість самі члени ради «Майдану» запевняють, що зараз відбувається становлення організації, тож у складі її керівних органів вірогідно відбуватимуться зміни.

На першому засіданні новоствореного об’єднання обговорювали переважно організаційні питання, адже зараз головним завданням є розбудова організації.

«Це має бути об’єднання, як польська «Солідарність» чи литовський «Саюдіс», чи як колись Народний рух – тільки масовіший. І воно передбачає, що там буде членство як політичних партій, так і громадських організацій, так і індивідуальне членство. Основна ідея цього руху – щоб у нашому суспільстві діяли закон і конституція, щоб міліція захищала нас, а не навпаки. А від нас – українців – залежить чи вдасться нам створити такий рух», – каже член ради «Майдану» політолог Олексій Гарань.

Не всім активістам комфортно серед політиків

Про створення народного об’єднання «Майдан» було проголошено 22 грудня під час багатотисячної акції протесту на Євромайдані. До ради новоствореного об’єднання увійшло понад 30 осіб, а її співголовами стали ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, а також Віталій Кличко, Юрій Луценко, Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. А Руслана Лижичко відмовилась бути співголовою ради «Майдану», зазначивши на своїй сторінці у мережі Фейсбук, що почувається серед політиків «не на своєму місці». «Вважаю, що на моєму місці має бути політик такого ж рівня, як інші політики», – написала вона.

Координатор громадського об’єднання «Спільна справа» Олександр Данилюк зазначає, що новостворене об’єднання представляє радше інтереси парламентської опозиції, ніж рядових активістів Євромайдану. Проте він не відкидає можливості співпраці із «Майданом».

«Я б сказав, що ця організація більше представляє тих, хто у Будинку профспілок (де розташований Штаб національного спротиву, очолюваний лідерами фракцій парламентської опозиції. – ред.). З огляду на демарш низки осіб, які були туди включені, то з ними навіть не вважали за потрібне узгодити їхнє членство», – зазначає громадський активіст.

Від штурму до облоги

Член ради «Майдану» політолог Олексій Гарань зазначає, що організація щойно виникла, а тому зміни в її керівних органах неминучі. Також він не вважає великою вадою новоствореного об’єднання відсутність єдиного лідера.

«Звісно, добре, коли є лідер, який уособлює все. Але в цьому є й небезпеки також. Зараз триває процес, і в цьому процесі визначається, хто буде лідером – чи він буде один, чи це буде колективне керівництво», – зауважує Олексій Гарань.

Політолог Володимир Фесенко вважає створення організації спробою трансформації Євромайдану.

«Майдан треба переводити у більш довготривалі формі. Швидкого штурму влади не вийшло – доведеться готуватися до тривалої облоги, готуватися до президентських виборів і, можливо, навіть не позачергових, а, скоріш за все, чергових», – зазначає він.

На думку експерта, новостворена організація може відіграти помітну роль під час президентських виборів 2015 року та сприяти перемозі опозиційного кандидата.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.