Наступний рік може стати роком перманентної кризи в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.12.2013 15:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22522

В Україні формується дуже специфічна ситуація, оскільки невідомо чи довго вдасться протриматися українським протестувальникам на вулицях, і невідомо в якому напрямку розвиватимуться політичні події.

Про це пише експерт європейського аналітичного центру «Європейська рада міжнародних відносин» (European Council on Foreign Relations) Ендрю Вілсон у своїй статті, оприлюдненій на сайті центру.

«Після майже місяця демонстрацій,« безвихідь», здається, найбільш відповідним словом», - вважає Вілсон.

За його словами, зовнішньополітичну гру влади розкрито.

«Вони намагалися тримати важелі впливу сумнівними цифрами і геополітичним шантажем. ЄС поклав край таким переговорам, а не переговори в цілому. Так що влада, або ж повинна змінити тактику, або прийняти єдино можливу угоду, з Росією. Але вони слабші з Росією. Москва прекрасно використовувала таку тактику, але тепер розуміє, що нинішній владі України нікуди дітися», - вважає експерт.

Угоду, яку укладено з Росією у вівторок, 17 грудня, влучно охарактеризував опозиційний лідер Арсеній Яценюк: «єдине місце із безкоштовним сиром – мишоловка».

На думку Вілсона, ціна угоди з Росією виллється у продажу активів. "Українці можуть зрештою почати продавати більше росіянам, ніж це робить Білорусь. Янукович може навіть пройти той переломний момент, коли, замість того, щоб використовувати його країну в якості допоміжного елемента у грі з позитивною сумою між Росією і Заходом, він повинен продавати все більше і більше лише для того, щоб вижити. Тим паче, що він все більше залежатиме від Росії, щоб дійти до виборів 2015 року, а потім, ще спробувати їх виграти", - вважає Вілсон.

«Росія розумно зробила угоду середньостроковою. Це більше, ніж просто негайне полегшення боргового тягаря. Довгострокове питання про приєднання України до Митного союзу, який очолює Росія, призупинено на певний час. Путін і Янукович розуміють, що не можуть здійснити цю оборудку зараз через реакцію на вулицях в Києві. Росія припускає, що через розподіл своєї допомоги, Україна ставатиме все більш залежною», - стверджує експерт. Проте, на його думку, протести мають також і деякі переваги. Після кількох спроб застосовувати силу проти них, вже видається малоймовірним, що влада вдасться до ще однієї спроби – або вони заплатять за це величезну ціну.

На думку Вілсона, таким чином в Україні формується дуже специфічне безвихідне положення. «Що відбудеться, якщо протестувальники залишатимуться рішучими протягом зими, чи хоча б до кінця грудня, тоді як політика дрейфує в іншому напрямку від них? Створення нового уряду все ще можливо в січні, але до його складу можуть увійти більш «проросійські» члени. 2014 рік може стати роком перманентної кризи в Україні», - вважає експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.