«Майдан» має стати українською «Солідарністю»

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.12.2013 17:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22525

Громадська позапартійна організація "Всеукраїнське об’єднання «Майдан» повинно стати суспільним рухом на зразок незалежної самоврядної профспілки «Солідарність» у Польщі.

Про це заявив президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, члени ради ВО «Майдан».

«На мою думку, рух ВО "Майдан" повинен бути якнайширшим. Найкраща аналогія, яка виникає, – це польська «Солідарність», яка мала профспілковий характер. Щоправда, у нас поки що немає вираженого профспілкового характеру, але було б дуже добре, аби профспілки активніше включалися до руху», – вважає Квіт.

За його словами, це «не має бути жорстко централізований рух, а громадській ініціативі в ньому повинна мати перше місце».

«Зараз у Раді постійно відбуваються дискусії, що вважаю позитивним. Адже на загал ця динаміка спрямована на зменшення централізації. Рух не повинен фокусуватися на одній персоналії, просувати одну людину. Це не заради піару, а заради людської активності», – заявляє Квіт.

На його думку, потрібно «правильно заохочувати до вступу якнайширше коло громадських організацій».

«Щоб у цю організацію могли вступити екологи, студенти, активісти, лікарі, юристи, які щось хочуть змінювати. Наприклад, випускники НаУКМА створили волонтерські організації на Майдані – і лікарів, і юристів. На мою думку, людська ініціатива повинна бути у фокусі уваги. цей рух повинен значною мірою мати мережний характер, що передбачає, що люди можуть вважати себе членами цієї організації, але вони не повинні ні в кого питати, що їм робити. Чи то художники, чи екологи, - вони самі знають, що робити. Головне, щоб ці люд ідеологічно поділяти цілі цієї великої організації», – наголошує президент НаУКМА.

На його думку, головна мета ВО «Майдан» – «Україна як ефективна європейська демократична держава».

«Найбільший виклик, який стоїть перед організацією, – це нечесні вибори у 2015 році, тому цьому потрібно запобігти. Мені здається, це проста й очевидна думка, яку поділяють усі громадяни України, які хочуть жити у нормальній державі. Простота і зрозумілість вимог і є запорукою сили цієї великої організації, а масовий мирний протест – головна наша зброя. У нас немає запиту на погроми, дискримінацію, побиття – люди просто хочуть змінити свою державу», – вважає Квіт.

Як повідомлялося раніше, 22 грудня на Майдані в Києві лідери опозиції оголосили про створення громадської позапартійної організації "Народне об’єднання «Майдан». Згодом було вирішено перейменувати організацію у Всеукраїнське об’єднання «Майдан».

Нагадаємо, громадський діяч та журналіст Вікторія Сюмар, яка також увійшла до ради Народного об’єднання «Майдан», вважає одним з найбільших викликів НОМу в 2014 році репресії активістів.

Ще один член ради об’єднання - голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що одним із завдань «Майдану» має бути підготовка суспільства до самоврядування.

Професор політології НаУКМА Олексій Гарань, який також увійшов до ради НОМ, вважає, що для успішності НОМу принциповим є не наявність лідерів, а активність громадян.

На думку ще одного члена організації, активіста громадської ініціативи "Збережи старий Київ" Ігоря Луценка, ВО "Майдан" має бути протопарламентом, структурованим за комісіями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.