Великобританія прагне допомогти Україні стати енергетично незалежною

Автор/джерело -  © Юрій Кушко, ВВС



Дата публiкацiї - 28.02.2007 11:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2253

Британська приватна кампанія "Кадоган петроліум" реалізує конкретний проект у Полтавській області та на Заході України, здатний, - на погляд її екпертів - здійснити революцію у видобутку газу в Україні.

Чи врятують українську енергетику дванадцять мільйонів фунтів стерлінґів (це приблизно 24 мільйони доларів)? Якщо врахувати загальну потребу в інвестиціях, то мабуть ні...Крапля в морі.

Втім, у британській приватній кампанії "Кадоган петроліум" дотримуються дещо іншої думки.

Дванацять мільйонів фунтів стерлінгів інвестицій, яка вона отримала днями від Європейського банку реконструкції та розвитку під конкретний проект у Полтавській області та на Заході України, здатні, - на погляд її екпертів - здійснити революцію у видобутку газу в Україні.

Свого часу газові свердловини росли в Україні немов на дріжджах, український газ забезпечував ледь не половину Радянського Союзу. Але з вичерпанням власних родовищ і з відкриттям сибірських покладів українська газовидобувна галузь занепала.

Тим не менш, газ у надрах залишився і його багато, твердить Василь Вівчарик, головний представник британської приватної компанії “Кaдоган” в Україні.

Василь Вівчарик: "Треба йти глибше. Там глибше є великі поклади. Тільки треба багато грошей вкладати, тому що глибина тих покладів – 6-7 тисяч метрів. Вершки зібрали, тепер треба брати те, що нижче."

Але що глибше поклади газу, то більше грошей потребує його розробка. І от власне за грошима і приїхав пан Вівчарик до Лондона, де разом із іншими керівниками британської компанії “Кадоган” взяв участь в укладенні угоди між нею та Європейським Банком Реконструкції і Розвитку.

Перший заступник голови ЄБРР Варіл Фридман казав про те, що його установі приємно надавати підтримку компанії, яка працює у надзвичайно важливому секторі української економіки - енергетичному.

Нові технології - більше газу

Згідно з угодою, банк виділить дванадцять мільйонів фунтів стерлінгів, які підуть на пошук і розробку газових родовищ в Україні. Багато чи це мало?

Василь Вівчарик:"Звичайно, дванадцять мільйонів фунтів стерлінґів – це невеликі гроші, враховуючи, що наш проект потребуватиме загалом 700 мільйонів доларів упродовж двох років. Але для України і для нашої компанії це дуже велика політична справа. Вагомим є вже сам факт того, що такий поважний банк, як ЄБРР іде у приватну компанію і підтримує її український проект. Ми всього-навсього почали працювати з Європейським банком у грудні 2006 року. Я перший раз був у його лондонській штаб-квартирі 4-го грудня, а вже 23 лютого ми підписали з банком інвестиційну угоду. Це великий успіх як для нашої компанії, так і для України, оскільки перевірялися не лише ми, а й також усі чинні українські закони."

Виділені Європейським банком кошти підуть на облаштування п'яти свердловин - у Полтавській області, а також на заході України - з використанням як існуючих місцевих, так і сучасних західних технологій, що дасть змогу, по-перше, дістатися значних глибих, і по-друге, збільшити видобуток газу з глибоких, досі майже недосяжних і малоефективних шарів.

Виконавчий директор компанії “Кадоган” Марк Толлі: "Наш внесок (у проект) полягає в тім, що ми використовуємо виключно місцевих екпертів, багато з яких пройшли фахову підготовку на Заході, ми не долучаємо іноземних консультантів, ми використовуємо вже існуючі бурові установки, але вдосконалюємо їх за рахунок, приміром, останніх свердл фірми Сміт - це найостанніші полікристалічно-алмазні свердла виробництва цієї фірми. До того ж якраз нині ми встановлюємо на бурових установках прилади, які дозволять значно збільшити такі показники, як швидкість їхнього обертання і глибина їхнього проникнення. Іншими словами - ми використовуємо місцеві ресурси, але з доданням західних технологій і матеріалів, що власне й обумовлює відчутну різницю у результатах."

Вже цього року, у червні-липні, британська компанія “Кадоган” розраховує значно збільшити обсяги видобутку газу, а наступного року довести цей показник до 600-700 тисяч кубометрів газу на добу. Але ж не лише сировиною обмежується цей проект, каже представник компанії.

Василь Вічарик: "У першу чергу це робочі місця. У нас уже на сьогоднішній день працює майже 700 осіб. Плюс не варто забувати й те, що ми, на подив західних партнерів, пішли новим шляхом – здійснюємо усі бурові роботи лише силами українських субпідрядників (Полтавагеологія, Західукргеологія, Чернігівгеологія). Ми не беремо нікого з-за кордону. Керують проектом лише українці. Іноземці, а їх не так же й багато, працюють у штаб-квартирі компанії, у Лондоні."

У компанії Кадоган наголошують, що виділені Європейським банком гроші - це не кредит, а інвестиції. І що розмір цих інвестицій може зростати. Відтак мова йде лише про початок тривалої співпраці між українськими газовиками, британською приватною компанією та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку.

Від “Аратти”: наразі, як загальновідомо, український уряд проффесіоналів більше переймається не проблемою збільшення власного видобутку газу, який значно дешевший від того, що постачається російським монополістом “РосУкрЕнерго”.

Сьогодні, як засвідчили спічі двічі не судимого прем'єра, головна увага його команди зосереджена на тому, як роздерибанити українську ГТС та проінвестувати “братніх” російських газовидобувників за рахунок дешевої української робочої сили та українських урядових інвестицій у російську добувну галузь. Бо саме такий вигляд матиме “спільна розробка родовищ”, без будь-яких гарнтій української власності на них.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.