2013-й став роком катастрофи уряду Азарова і піднесення свідомості громадянського суспільства

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.12.2013 15:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22536

2013-ий став роком втраченого для України шансу, кризових тенденцій в економіці та ростом свідомості громадянського суспільства.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявили політологи, підбиваючи підсумки року.

«2013 рік – це рік втраченого шансу для України, рік набирання обертів кризових тенденцій і рік критичного моменту для нинішнього політичного режиму та політично-економічної моделі для країни вцілому», – заявив політолог Вадим Карасьов.

Саме відмова від підписання угоди про асоціацію з ЄС стала втраченим шансом для України та виявила «кризу пострадянської державності» країни.

«Відмова від підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС тільки виявила цей кризовий стагнаційний стан нинішньої моделі української незалежності, сформованої в 90-і роки, що нині вже не працює… Шанс втрачений. І замість асоціації ми отримали довготривалу революцію суспільства, яка може або закінчитися перемогою нового суспільства, нових політиків та нової політичної структури, або перемогою якогось нового варіанту радянськості, що остаточно оформиться 2015 року, коли пройдуть президентські вибори і Україна зробить вибір на користь чи проти Євразійського союзу», – заявив політолог.

Цей рік, на думку Карасьова, став початком критичного моменту і фактично прискорив розвиток подій і швидкість прояву кризових тенденцій.

«Ми не очікували такого різкого погіршення соціально-економічної і політичної ситуації. Розуміли, що влада пропагандує успіхи, але ніхто не знав, наскільки серйозно вона завела Україну в кризу. Тобто це повна катастрофа уряду Азарова, що призвела до жебрацького продажу України за кілька мільярдів доларів Росії», – зазначає, у свою чергу, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Водночас цей рік, додає він, став неочікуваним через різкий зріст свідомості громадянського суспільства.

«Багато демонстрацій в столиці України, що регулярно відбуваються, говорять про те, що влада остаточно втратила столицю і говорити про перевибори Януковича в 2015 році не доводиться. А головне, що громадянське суспільство отримало дуже сильні форми тиску на владу – у вигляді Майдану. Це неймовірно високий показник сміливості і свідомості громадянського суспільства, з яким тепер треба рахуватися будь-якій владі, як нинішній, так і тій, що прийде на зміну Януковича», – вважає Небоженко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.