Парламентський Комітет роз’яснив міліціонерам, прокурорам і суддям, як застосовувати закон

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.12.2013 20:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22539

Комітет Верховної Ради з питань правового забезпечення правоохоронної діяльності направив правоохоронним органам роз’яснення щодо застосування закону про амністію учасників Євромайдану.

Про це повідомив голова Комітету Андрій Кожем’якін.

“Комітет підготував лист-роз’яснення, який направив до МВС, Генпрокуратури, СБУ, Вищого спеціалізованого суду”, - сказав Кожем’якін.

Він зауважив, що положення закону, які не врегульовані Кримінальним процесуальним кодексом, треба застосовувати на підставі норм загального судочинства.

Водночас Кожем’якін нагадав, що під дію закону підпадають виключено особи, які брали участь у масових акціях, і не підпадають особи, які здійснювали охорону громадського порядку, тобто працівники міліції і бійці внутрішніх військ.

“Тому розповідати, що цей законопроект не дієвий, що в ньому немає якихось норм - це працює проти політичного компромісу, який був досягнутий у ВР”, - зазначив Кожем’якін.

Водночас як повідомляє "Батьківщина", в підготованому профільним комітетом ВР роз’ясненні щодо застосування закону про амністію, міститься рекомендація відпустити затриманих у ході масових акцій протесту.

"Поняття "переслідування та покарання" в контексті поточної суспільно-політичної ситуації передбачає дії органів державної влади відносно фізичних осіб, які, користуючись визначеним статтею 39 Конституції на мирні зібрання, у період з 21 листопада відкрито висловлювали свої громадянську позицію, в тому числі шляхом участі в акціях протесту, які є складовою більш широкого поняття "масові акції", - сказано в повідомленні.

Комітет підкреслює, що зазначені "масові акції" для цілей цього закону також поширюються на мирні зібрання, що тривають у період з 21 листопада та у зв’язку із несприйняттям великою частиною населення України відкладення підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомлялося раніше, 19 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб, з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

23 грудня Віктор Янукович підписав цей закон.

25 грудня закон був опублікований в газетах "Голос України" і "Урядовий кур’єр".

Законом передбачається звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності закону.

Усі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу цих подій, підлягають закриттю. Також щодо учасників мирних протестів не можуть бути відкриті нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень.

Водночас голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук вважає, що у законі про амністію учасників Майдану немає чітких та об’єктивних підстав, а відтак і можливостей для належного його застосування на практиці.

Заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик вважає, що так званий закон про амністію активістів Майдану не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.