Бжезінський: Євразійський союз довго не протримається

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.12.2013 22:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22557

Нинішній конфлікт більшою мірою впливає на майбутнє Росії, аніж України, оскільки європейську країну з населенням у 43-45 млн. не можливо втримати підкореною.

Про це заявив провідний американський геостратег, колишній радник президента США з питань нацбезпеки, Збіґнєв Бжезінський в інтерв’ю для сайту аналітичного Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

«Я переконаний, що Україна, яка є справжньою європейської країною, стане частиною Європи. Країну з населенням у 43-45 млн. не можна втримати підкореною, навіть якщо економічна необхідність змушує її в короткостроковій перспективі відмовитися від деяких своїх амбіцій. Я думаю, що з цієї ситуації є ще певний вихід. Тому я не так сильно турбуюся про українську проблему. Навіть попри те, що я глибоко співчуваю труднощам українського народу», - зазначив Бжезінський.

На його думку, на кону зараз майбутнє Росії. «На карту поставлено майбутнє Росії, тому що, якщо Україну буде підкуплено та підпорядковано Росією, росіяни швидко почнуть думати, що вони відтворили стару Російську імперію під новим ім’ям, яке створив для неї Путін – Євразійський союз. Справа в тому, що Євразійський союз не витримає. Він просто не має сутності», - вважає Бжезінський.

На запитання про спільну ідентичність українців та росіян, як про це говорить Путін, Бжезінський нагадав, що поляки також слов’яни, але вони не мають наміру вступати до Євразійського союзу. «Україна – це держава. І вона буде незалежною, незважаючи на те, чи уклав Янукович якусь секретну угоду із Путіним, яка стане явною і спричинить нову хвилю незадоволення, чи він зманеврує, для того щоб отримати користь від угод з Путіним, але фактично зманеврує так, щоб піти до Європи», - вважає експерт.

«Уряд більше не є прийнятим для українського народу. В Україні потрібно створити уряд національної єдності. Це те, що справді зараз потрібно», - наголосив Бжезінський.

На його думку, США можуть зараз впливати на ситуацію в Україні через міжнародні організації, наприклад, залучаючи МВФ, Світовий банк. «Це довгострокова можливість, яка буде корисною Європі та світовій економіці. Україна, яка процвітає в межах Європи, можливо не як член, але як той, хто прагне ним стати – це Україна, яка сприяє світовій стабільності. Україна може бути великим джерелом їжі для Європи і Росії і навіть для Азії, бо Китай зараз також зацікавлений. Україна дає велику надію, якщо дати можливість їй процвітати», - наголосив Бжезінський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.