Євромайдан 29 грудня: «Межигір’я», пікети маєтків Медведчука, Азарова, Рибака, маніфест і заклик до страйку

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 30.12.2013 01:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22565

Звільнення та реабілітації затриманих активістів, припинення тиску на свідків та притягнення до відповідальності причетних до насильства над мирними демонстрантами вимагав Майдан у неділю 29 грудня.

Про це йдеться у маніфесті, за який проголосували на вічі. Це ж вимагали учасники мітингу біля резиденції Віктора Януковича у Межигір’ї, які потім вирушили до будинків екс-голови адміністрації президента Віктора Медведчука, прем’єра Миколи Азарова та спікера парламенту Володимира Рибака.

Біля барикади поряд із закритим на ремонт центральним універмагом на Хрещатику з’явилась інсталяція: скульптура чоловіка, схожого на Віктора Януковича, у клітці для підсудних. Прямуючи на Майдан, перехожі фотографували цей арт-об’єкт.

Протест проти несправедливих судів та формування в Україні, на їхню думку, поліцейської держави проголошували і з трибуни Майдану. Зокрема, лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок під час свого виступу нарікав на закладене у представлений урядом проект бюджету зростання фінансування МВС.

«У нас в Україні на сто тисяч населення – вісімсот міліціонерів! Та навіть у Радянському Союзі не було такої кількості міліції на сто тисяч населення. Тепер відомо, чому. Я дивився статистику: Росія – тисяча поліцейських на сто тисяч населення, Білорусь – тисяча чотириста. Оце я так зрозумів, Януковичу є на кого рівнятися», – зауважив Тягнибок.

На недільному вічі ухвалили маніфест із вимогами відставки уряду, реабілітації затриманих активістів Євромайдану та покарання винних у побитті мирних демонстрантів. Окрім того, оприлюднений план дій на січень, що включає, серед іншого, проведення розслідувань щодо легальності активів політиків провладних партій та олігархів, діяльність яких пов’язують із цими політичними силами. Хто і яким чином проводитиме ці розслідування, не уточнювали.

Очільник УДАРу Віталій Кличко заявив із трибуни також про страйк, який, за його сподіванням, має початися у середині січня.

«Ми оголошуємо страйк після свят. Після свят вся країна повинна показати своє ставлення до цього президента», – сказав політик.


Євромайдан навідався у Межигір’я

Водночас колона автомобілів від Європейської площі рушила у напрямку Нових Петрівців, де розташована резиденція Віктора Януковича. Біля метро «Героїв Дніпра» до них приєдналися ще активісти, оскільки там стартувала акція, про яку раніше інформував «Демальянс». Окрім мітингувальників на легковиках, на мітинг у Межигір’я вирушили також активісти на мотоциклах та велосипедах. Протестувальників без власного транспорту підвозило безкоштовне «Таксі до Межигір’я», організоване волонтерами Євромайдану.

Президентську резиденцію оточили бійці спецпідрозділів, дорога була заблокована вантажівками та машинами ДАІ.

Для запобігання провокацій між міліцейським кордоном і основною частиною протестувальників вишикувались учасники загонів самооборони. Лідери опозиції, що пізніше також прибули на мітинг, оголосили, що акція є попереджувальною, і Віктор Янукович повинен бути готовим до того, що якщо влада ігноруватиме Майдан й надалі, до Межигір’я приїдуть мільйони розгніваних українців. А лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк повідомив про намір зробити мітинг під стінами резиденції постійним.

Після Межигір’я колона рушила пікетувати маєтки колишнього очільника адміністрації президента, а нині – лідера громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука, що виступає проти євроінтеграції України, прем’єра Миколи Азарова та спікера Верховної Ради Володимира Рибака.

Днем раніше, у суботу, учасники Євромайдану пікетували маєток генпрокурора Віктора Пшонки, а також будинки та офіси бізнесменів, яких пов’язують із Партією регіонів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.