Здобутки проФФесіоналів. Українська влада вступила у газовий капкан і затягнула фінансовий зашморг

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 31.12.2013 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22577

Українська влада протягом трьох років лише імітувала наміри вирішити питання енергоефективності та енергозаощадження, розширення газовидобутку в Україні тощо.

Про це заявив керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, підбиваючи підсумки року.

«Проблеми в енергетичному секторі 2013 року не вирішені. Отримання досить примарної обіцянки про зниження для України ціни на газ зовсім не означає вирішення всіх проблем України, як зараз намагаються подати. Насправді українська влада вступила в капкан і залишається лише питанням часу, коли він спрацює. Якщо врахувати ще й фінансовий контекст співпраці України з Росією, то газовий капкан доповниться ще й фінансовим зашморгом», - заявив Гончар.

Експерт нагадує, що Газпром не просто знизив ціну на газ для України з $410 до $268,5 за тисячу кубометрів. Нова умова - збільшення закупівлі газу в Росії.

«І тоді всі благі наміри і плани щодо енергозаощадження, енергоефективності летять в безодню», – додав він.

Гончар також зазначає, що проблему посилює й те, що нещодавно Віктор Янукович вніс зміни до положення про Державне агентство енергозбереження та енергоефективності, із завдань якого, зокрема, виключили здійснення державного контролю у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів.

«Це один із кроків про перехід до старої енергомарнотратної моделі, від якої ніби то відмовилися кілька років тому. Тепер, мовляв, будемо мати дешевий газ, то усі ці заходи з енергозбереження і енергоефективності стають зайвими», – зазначив він.

«Для чого тоді влада говорила, що хоче переглянути контракти з Росією? Як результат – «харківські граблі-2». Контракт не переглянуто», – додав експерт.

За підсумками Гончара, три роки влада імітувала наміри щодо енергоефективності.

«Починаючи з непідписання угоди про асоціацію з ЄС і закінчуючи московською зустріччю, стає очевидно, що влада не збирається вирішувати питання стратегічного характеру, які ж вона поставила 2010 року. Нині вона продемонструвала, що не збирається вирішувати ні проблеми енергоефективності, енергозаошщадження, ні питання розширення власного газовидобутку, ні питання газозаміщення тощо… Ці три роки вона імітувала діяльність в цьому напрямку для однієї мети – отримати дешевий газ від Росії. За цей місяць уряд поламав все, що нібито збирався робити», – підсумував Гончар.

Як відомо, 17 грудня в Москві Газпром і Нафтогаз підписали доповнення до газового контракту 2009 року, згідно з яким вартість газу для України знизиться з $410 до $268,5 за тисячу кубометрів. При цьому Газпром щоквартально переглядатиме ціну на газ для України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.