Український експорт до Росії буде падати й надалі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.01.2014 17:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22595

Експорт українських товарів у 2014 році продовжуватиме падати незалежно від напрямку інтеграції, який вибере Україна.

Про це пише економіст Любомир Шавалюк.

«Падіння експорту в Росію – результат тривалої стратегії імпортозаміщення, яку не перший рік провадить РФ, і воно триватиме за будь-яких геополітичних розстановок», - вважає Шавалюк.

Він відзначає, що із п’яти товарних груп (залізничні локомотиви; енергоносії; автотранспорті засоби; пластмаси та полімери; вироби з чорних металів), експорт за якими до Росії впав у 2013-му найбільше в абсолютному вимірі, товари щонайменше чотирьох конкурують із аналогами тамтешнього виробництва.

«Росія зараз закриває внутрішній ринок, щоб стимулювати своїх товаровиробників. І ніякої політики! Ну майже ніякої», - зауважує експерт.

Він додає, що за дев’ять місяців 2013-го доходи від експорту цих груп загалом зменшилися на $1,7 млрд (95% втрат усього експорту в РФ).

«Тож коли називають $10–20 млрд втрат начебто через торговельну війну, яку затіяла Росія, щоб не пустити Україну в європейську зону вільної торгівлі, то це лише гіпертрофована спекуляція (чи проста брехня?) прихильників північно-східного вектора інтеграції», - зазначає Шавалюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.