Форум Євромайданів: під пильним оком бюджетників і провокаторів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.01.2014 12:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22642

У Харкові завершився перший всеукраїнський Форум Євромайданів.

У підсумковій резолюції делегати Єврофоруму визначили головну мету громадських активістів – усунути узурпаторів від влади і не допустити узурпації влади в майбутньому. Зібрання євроактивістів відбувалося за умов мобілізації бюджетників та молодиків спортивної статури, яких в народі називають «тітушками». Вони слідували буквально по п’ятах форумчан, щоб завадити їхній роботі.

Виведення владою працівників заводів, учителів та інших представників бюджетної сфери на кількатисячний пікет та створення перешкод в оренді приміщень для проведення засідань форуму голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав брутальним порушенням права на вільне проведення мирних зібрань.

Бюджетники-«добровольці» в суботу і неділю шикувалися по обидві боки головної харківської вулиці Сумської від площі Свободи до площі Конституції. «У бюджеті я працюю за зарплату, тому я сьогодні сюди прийшла, бо в інші дні мені ніколи. Я плачу податки для того, щоб моя країна мала стабільність», – розповіла пані, що назвалася Каріною.

А Юрій тут представляє вчителів. «Працюю в школі. Скільки можуть люди стільки і приходять, які хочуть, такі й виходять. Я розумію – протестувати можна, але все ж має якісь межі. Вибачте, якщо б’ють уже міліцію, яка нас має захищати, то який же це порядок. Що ж це за суспільство?» – розмірковує втомлений від київського Євромайдану вчитель праці Юрій.

Провладні мітингарі не надто старанні у виголошенні гасел. «Ми за стабільність, за благополучча, за Януковича – так?», – розігріває гаслами пікетників ведучий «антимайдану». Серед регіоналів із міського начальства кореспонденту Радіо Свобода вдалося побачити лише директора департаменту із взаємодії з правоохоронними органами і цивільного захисту Валентина Топчія – це якраз та людина, яка має сприяти проведенню мирних зібрань у цилівізованому руслі.

«Я тут перебуваю як харків’янин. Не по роботі. Я тут стою за стабільність і розвиток міста Харкова», – запевняє Топчій. Він каже, що задоволений тим, як на вихідних проходять мирні акції в Харкові.

Переслідуючи нас, влада програла – Жадан

Натомість голова Харківської правозахисної групи, член оргкомітету всеукраїнського Форуму Євромайданів Євген Захаров не вірить, що люди в центрі міста стоять добровільно.

«З точки зору прав людини – це брутальне порушення права на мирні зібрання. З одного боку – це примушення людей до участі: я знаю, наприклад, по школах розподіляли, що такі-то вчителі приходять в такий проміжок часу, решта – в інший. Може, хтось із цих людей і добровільно прийшов, але за цим усім спостерігається якась сила керівника. З іншого боку те, що заважали нормально проводити Форум Євромайданів, на який приїхало приблизно дві сотні учасників, – це так само брутальне порушення права на мирні зібрання», – сказав правозахисник Євген Захаров.

Роботу Єврофоруму повсякчас блокували і системно переслідували прихильники «стабільності» та молодики спортивної статури. За ними ходили по п’ятах, заважали роботі секцій і підсумковому мітингу біля пам’ятника Ярославу Мудрому, використовували сльозогінний газ і петарди. Зрештою, євроактивістів усе це лише підбадьорювало і спонукало до кращого мислення, а влада програла, переконаний один із організаторів Єврофоруму письменник Сергій Жадан.



«Влада повністю програла, зазнала такої нищівної поразки, незважаючи на весь кинутий адміністративний ресурс. Попри натовпи бійців, які нас переслідували. І нам вдалося ухвалити резолюцію, що спрямована на пожвавлення руху Євромайданів України», – вважає Жадан.




Капранов: головне – усунути узурпаторів

Модератор і член оргкомітету першого всеукраїнського Форуму Євромайданів письменник Дмитро Капранов говорить, що учасникам вдалося сформулювати мету подальших дій майданівців у різних регіонах України.

«Ми повинні відсунути узурпаторів від влади – президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра Миколу Азарова – і не допустити узурпації влади у майбутньому. Головне для недопущення узурпації – створення громадських механізмів прямого народовладдя і реформа місцевого самоврядувапння», – резюмує зміст резолюції Дмитро Капранов.

Делегати форуму вирішили створювати горизонтальну систему координації Євромайданів – без додаткових бюрократичних структур. «Ця система має спиратися на ініціативи людей, а не накази згори», – каже Дмитро Капранов.

Відповідаючи на закиди деяких опозиційних народних депутатів щодо того, що на зміст резолюції євромайданівців у Харкові може впливати Банкова, Дмитро Капранов відповів: «Звичайно ми емоційно в середині форуму відреагували на все це паскудство, яке розвели навколо нашого форуму. Але, оскільки ми всі відповідальні люди і чудово розуміємо, що єдність сьогодні дорожча за особисті образи, то до резолюції форуму не увійшли жодні оцінки діяльності опозиції, вимоги щодо єдиного кандидата в президенти тощо. Це не на часі. Ми повинні спочатку стати сильними, а потім – вимагати», – наголосив Капранов.

Під час підсумкового зібрання єврофорумчан біля пам’ятника Ярославу Мудрому члени оргкомітету оголосили, що ці форуми відбуватимуться з певною періодичністю в Донецьку, Луганську, Львові чи якомусь іншому місті.

«Ця зустріч, цей єврофорум подає портрет нашого громадянського суспільства, такого, яким воно є сьогодні. І зараз важливіший процес, а не результат, бо люди обговорили те, як їм комунікувати один з одним, як допомагати», – сказав на завершення форуму один із його організаторів Євген Захаров.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.