Сьогодні Сенат США розгляне питання щодо політичної кризи в Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.01.2014 17:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22655

Комітет із закордонних справ Сенату США в середу проведе слухання щодо наслідків політичної кризи в Україні.

Слухання щодо ситуації в Україні розпочнуться о 21 годині за Києвом

Слухання розпочнуться о дев’ятій годині вечора 15 січня за київським часом й будуть транслюватися наживо на сайті Комітету, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

У засіданні комітету візьмуть участь заступник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд, заступник керівника Бюро з демократії, прав людини та праці Державного департаменту США Томас Меліа, а також колишній радник президента США Збігнєв Бжезінський.

Вікторія Нуланд неодноразово зустрічалася з президентом України Віктором Януковичем, а також перебувала в Києві під час спроби силового розгону Євромайдану в ніч на 11 грудня 2013 року.

В порядку денному засідання комітету українське питання під назвою "Наслідки кризи в України" позначене як першочергове.

Загроза санкцій

8 січня Сенат США ухвалив спеціальну резолюцію з приводу ситуації в Україні, у якій закликав лідерів ЄС та США і надалі сприяти мирному та демократичному розв’язанню нинішньої політичної кризи.

В резолюції було висловлено підтримку українському народу у його прагненнях до європейської інтеграції. Також сенатори засудили застосування сили проти мирних демонстрантів 30 листопада, 1 грудня та 11 грудня 2013 року.

Останнім пунктом в резолюції стало визнання можливості застосуванням США персональних санкції щодо українських посадовців, якщо проти мирних демонстрантів знову буде застосовано силу.

Конкретними заходами санкцій сенатори назвали заборону на видачу віз та заморожування фінансових активів окремих осіб.

14 січня посол США в Україні Джефрі Паятт відвідав у лікарні Юрія Луценка та обговорив з ним поточну ситуацію в Україні

Під час віче на Майдані Незалежності 12 січня було ухвалене звернення до влади США запровадити санкції щодо українських чиновників, зокрема проти міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченко.

Донести цю позицію на засідання комітету із закордонних справ Сенату США було доручено депутату від "Батьківщини", екс-міністру закордонних справ України Борису Тарасюку.

На думку керівника партії УДАР Віталія Кличка, побиття Юрія Луценка 10 січня стало черговим свідченням застосування сили до мирних протестантів.

13 січня Рада народного об’єднання "Майдан" затвердила остаточний текст звернення до Сенату США, а також перелік чиновників, до яких просять застосувати персональні санкції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.