Лукаш побачила в мирних масових акціях протесту насильницький характер

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.01.2014 17:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22659

Міністр юстиції України Олена Лукаш упевнена, що деякі акції протесту проти влади й за євроінтеграцію мають насильницький характер.

Про це вона сказала на брифінгу в Кабінеті міністрів.

«Останні події в Україні свідчать про те, що окремі акції не відповідають загальноприйнятим європейським нормам і спрямовані на прояв насильства», – сказала Лукаш.

Вона підкреслила, що мирні акції мають переслідувати мирні цілі, а на мітингах, які відбуваються зараз, звучать заклики до блокування доріг, захоплення адмінбудівель і скинення діючої влади. На її думку, все це свідчить про те, що ці акції не можна розглядати як мирні, й правоохоронці повинні діяти відповідним чином.

«Звертаю увагу, що для виконання покладених на міліцію обов’язків їй надано право тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі території чи об’єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки охорони життя, здоров’я людей, а також вимагати припинення правопорушень і дій, які перешкоджають виконанню міліцією її обов’язків. В разі невиконання зазначених вимог – застосовувати передбачені законодавством про міліцію заходи, у тому числі фізичного впливу», – сказала міністр.

Після цього Лукаш зачитала понад 10 статей Кримінального кодексу, під які, на її думку, підпадають дії учасників і організаторів мітингів, що проходять зараз в Україні. Крім того, Лукаш навела приклади з англійського й німецького законодавства щодо покарання за несанкціоновані акції протесту.

Правозахисники та активісти вже відреагували на такі заяви міністра в соцмережах.

Від «Аратти»: невже міністр юстиції України не знає, що в країнах ЄС не існує дозвільної системи щодо проведення масових акцій протесту? Відтак «несанкціонованих» акцій протесту там не буває як таких, бо в цих країнах право на протест проти певних дій влади вважається природним. Бо там - демократія, тобто влада народу, а не чиновника.

Поліція в цих країнах дійсно іноді застосовує силу до певної частини демонстрантів. Наприклад, коли учасники масових акцій починають перевертати чи підпалювати припарковані автомобілі. В цьому випадку дійсно поліцейські, у випадку активного спротиву, при затриманні застосовують силу і сецзасоби. Але виключно до осіб, які підозрюються у правопорушенні. При тому, при затримання поліцейський обов’язково зачитує затриманому громадянину його права, а у поліцейському відділку затриманому у захисті його прав надається допомога адвоката.

Чи пані Лукаш не знає, що, наприклад, на Банковій 1-го грудня відбувалася екзекуція, вчинена спецназом МВС, яка не має нічого спільного з законними методами роботи міліції? Навіть за українськими законами, і тим більше - не європейськими? Чи міністр юстиції вважає аудиторію невігласами і недоумками?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.