Нардепи-регіонали і комуністи підняттям рук і швидкорахуванням Олійника криміналізували наклеп

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 16.01.2014 15:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22671

В Україні може бути введено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність.

Відповідні норми містяться в законі № 3879 (авторства депутатів Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника), нібито прийнятому на останньому засіданні третьої сесії Верховної Ради у четвер, 16 січня.

У пояснювальній записці автори зазначають, що кримінальна відповідальність за наклеп передбачена у більш ніж 20-и країнах. Це питання вирішується, в тому числі, "з урахуванням загального рівня культури інформаційних відносин у країні, відповідального ставлення до своїх професійних обов’язків розповсюджувачів інформації, громадських діячів і громадян".

"Небезпека цього явища в Україні, враховуючи масштаби його поширення в умовах нинішньої часу, є беззаперечним фактом. Поширення неправдивих відомостей, які ганьблять честь і гідність, завдає особі моральні страждання, підриває її авторитет і репутацію, часто використовуються як засіб політичної боротьби з метою усунення конкурентів. Такий стан негативно впливає на моральний стан суспільства, підриває авторитет органів державної влади" , - наголошується у пояснювальній записці.

Автори закону також упевнені, що в Україні масового поширення набуло таке явище як екстремізм, "тобто діяльність, спрямована на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму".

"Отже, на цьому етапі є виправданим і доцільним введення кримінальної відповідальності за наклеп і екстремістську діяльність, також є доцільним посилення відповідальності за інші протиправні дії, кількість яких збільшилася останнім часом", - підкреслюється в документі.

Відповідно до прийнятого закону, наклеп (свідоме поширення недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи) карається штрафом до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

Наклеп у творі, який публічно демонструється у ЗМІ або мережі Інтернет, або ж створений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних податком мінімумом доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину карається виправними роботами на строк від 1 до 2 років, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Також, згідно з законом, надання послуг до мережі інтернет тепер став видом діяльності у сфері телекомунікацій, який ліцензується.

Оператори телекомунікаційних видів діяльності (а це і доступ до інтернету і мобільний зв‘язок), в яких використовується ідентифікаційна картка (SIM та інші), зобов‘язані укладати договори з клієнтами. Тобто тепер придбати картку 3Mob (UTEL) чи пріпейд SIMку якогось оператора без паспорта – не можливо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.