Рада ЄС ухвалила рішення щодо України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 20.01.2014 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22695

Напружену ситуацію в Україні обговорили на Раді міністрів закордонних справ ЄС. Міністри висловивили занепокоєння і вкотре закликали сторони конфлікту до діалогу.

Масовий спалах насилля в Києві, який відбувся в неділю, 19 січня, і тривав до ранку понеділка, обговорили на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу у Брюсселі.

У рішенні, прийнятому щодо України, Рада ЄС висловила глибоке занепокоєння у зв’язку з останніми подіями та закликала до широкого діалогу для вирішення політичної кризи. Про це повідомила на своїй сторінці у Twitter представниця глави європейської дипломатії Кетрин Ештон Майя Косянчич.

ЄС пильно спостерігає

"Рада ЄС ухвалила рішення щодо України: (висловила - Ред.) занепокоєння стосовно нещодавнього розвитку подій, закликає до широкого діалогу для демократичного вирішення політичної кризи", - написала Косянчич.

Верховна представниця Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон висловилася про напруження в Україні обережно. "Я бачу, що президент Янукович говоритиме сьогодні з опозицією (ідеться про заявлену Януковичем готовність до переговорів - Ред.). Я сподіваюся, що це позитивний рух уперед", - повідомила вона 20 січня у Брюсселі.

Критика щодо репресивних законів

Інші європейські політики різко розкритикувати українську владу через скандальні закони, прийняті Верховною Радою без дотримання процедур у четвер, 16 січня. Це "найбільший пакет репресивних законів, які я бачив у європейській країні за минулі десятиліття", - цитує слова міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта агенція Reuters.

На думку шведського дипломата, насильницькі сутички в неділю в Києві - наслідки репресивних заходів влади. Більдт не виключає санкцій проти української влади, але це питання не було на порядку денному засідання Ради ЄС.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський теж різко засудив прийняті Верховною Радою закони. Вони "обмежують громадянські свободи в Україні, віддаляють її від шляху інтеграції з ЄС і суперечать духу та букві угоди про асоціацію", сказав Сікорський. Крім того, Сікорський закликав сторони конфлікту в Україні до спокою та зауважив, що "відповідальність за розвиток подій лежить на владі, оскільки саме в її розпорядженні перебуває найсильніший інструмент впливу на розвиток подій".

Відкриті двері та критика через насилля

Європейські політики продовжують підтримувати прагнення протестувальників доєднатися до Євросоюзу. На думку глави данського МЗС Холгера Нілсена, ЄС мусить тримати двері для українців відкритими. "Ми маємо сказати українцям, що якщо вони хочуть до ЄС, двері відкриті. Це той баланс, який ми повинні знайти", - цитує слова глави данського МЗС агенція "Інтерфакс-Україна".

Водночас пролунала і критика в бік українських демонстрантів через насильницькі сутички в Києві. Їх засудив міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг. "Я абсолютно засуджую насилля, яке сталося", - заявив він у Брюсселі та водночас схвалив заявлену готовність української влади до діалогу з опозицією.

Засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС відбулося в рамках підготовки до саміту "Росія - ЄС", який запланований у Брюсселі 28 січня. Очікується, що переговори між Володимиром Путіним та чільними європейськими політиками будуть складними через тиск Росії на Україну в питаннях євроінтеграції, зауважує агенція Reuters.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.