В ООН занепокоєні “диктаторськими законами” Ради

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.01.2014 21:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22711

ООН занепокоєна пакетом законів, прийнятих Верховною Радою 16 січня та наголошує на необхідності конструктивного діалогу в Україні з метою уникнення подальшої ескалації заворушень.

Про це йдеться у відповідній заяві Верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллей.

"Запеклі зіткнення протягом останніх кількох днів у центрі Києва, в результаті яких, за повідомленнями, багато людей було поранено, викликають велику тривогу", - заявила Верховний комісар.

"Я закликаю всі сторони розпочати конструктивний діалог, який дасть змогу уникнути подальшої ескалації напруженості. Чим довше вони чекатимуть, тим важчим стане вихід із глухого кута ".

Піллей також рекомендувала провести діалог із залученням усіх зацікавлених сторін і його підтримання протягом тривалого часу. Вона також відзначила нові зусилля з боку влади щодо початку діалогу з лідерами опозиції.

Разом із тим, Верховний комісар висловила серйозне занепокоєння з приводу пакета законодавчих актів, який було прийнято у четвер, 16 січня, і який запроваджує жорсткі умови для забезпечення основних прав, включаючи право на свободу зібрань і висловлення думки, і передбачає покарання, у тому числі тюремне ув’язнення, за їх порушення.

"Я закликаю владу призупинити застосування цих законів і надати час для ретельного аналізу їхнього змісту, який має повністю відповідати міжнародним стандартам в галузі прав людини, зокрема, зобов’язань України за відповідними договорами, які вона ратифікувала", - заявила вона.

"Я особливо стурбована потенціалом, що міститься у цих законах, щодо обмеження права на свободу вираження думок і свободу зборів, права на інформацію, права на вільну роботу громадянського суспільства. Ці закони також містять потенціал до забезпечення безкарності за порушення прав людини".

Піллей також зазначила, що занепокоєння викликають положення заокну, згідно з якими неурядові організації, що отримують міжнародне фінансування, мають реєструватися в якості "іноземних агентів", відмовлятися від статусу некомерційної організації та регулярної публікації звітності про свою діяльність.

"Ці положення відкидають назад забезпечення прав людини для народу України, придушують полеміку та інакомислення, і ставлять під загрозу демократичні завоювання останніх двох десятиліть", сказала пані Піллей.

Крім того, Піллей привітала заяву українського омбудсмена стосовно наміру провести аналіз положень цих законів з точки зору потенційних загроз у галузі прав і свобод, а також відповідності міжнародним стандартам у галузі прав людини та зобов’язань України.

Верховний комісар іще раз закликала всі сторони до стриманості, підкресливши, що право на свободу мирних зібрань є фундаментальним правом людини.

"Я закликаю лідерів опозиції чітко дистанціюватися від тих своїх прихильників, які вдаються до насильства", - сказала вона.

"Повністю визнаючи законний обов’язок держави щодо захисту проти насильства, я закликаю правоохоронні органи виконувати свої обов’язки в повній відповідності до міжнародних норм у галузі прав людини", - додала вона.

Як повідомлялося раніше, скандальні закони України, схвалені Верховною Радою 16 січня під час голосування руками,опубліковані 21 січня в парламентській газеті "Голос України" та урядовому виданні "Урядовий кур’єр".

Нагадаємо, що 16 січня регіонали з комуністами прийняли закони, що обмежують права мітингувальників та дозволяють здійснювати заочне кримінальне провадження. Крім того, більшість прийняла скандальний законопроект про наклеп та законопроект про так званих "іноземних агентів". Наступного дня Президент Віктор Янукович підписав 10 законів, прийнятих 16 січня Радою.

19 січня у центрі Києві почалися масові сутички мітингувальників з міліцією, які тривають досі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.