Переговори Президента і опозиції відбулися, але безрезультатно

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.01.2014 22:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22725

Лідери опозиції заявляють, що переговори з Президентом у середу не мали результату.

Про це вони заявили на вічі на київському Майдані Незалежності.

Опозиціонери закликали чинити спротив ймовірним намаганням влади ліквідувати осередок протесту у центрі міста уночі на четвер.

Арсеній Яценюк, який виступав останнім, висунув Президентові Януковичу 24-годинний ультиматум, однак його умови залишилися незрозумілими.

Раніше він заявляв про безрезультатність понад тригодинної зустрічі з Президентом.

Це саме зі сцени на Майдані сказав і Олег Тягнибок: "Зустріч з Януковичем абсолютно нічого не принесла".
За його словами, учасники переговорів від влади "абсолютно не орієнтуються" у теперішній ситуації в країні.

Натомість сайт Президента по закінченню зустрічі повідомив про завершення "першого етапу переговорів", не даючи детальніших коментарів.

Переговори можуть продовжитися в четвер, повідомила міністр юстиції Олена Лукаш.

Небезпека зачистки

Лідери опозиції запевнили, що зроблять все, аби уникнути подальшого кровопролиття.

"Звертаюсь до Президента. Знаю, що в цю секунду він дивиться цю трансляцію. У вас є можливість вирішити це питання. Дострокові вибори змінять ситуацію без крові", – заявив на вічі Віталій Кличко.

Лідери опозиції також заявили про плани влади "зачистити Майдан" у ніч проти четвер.

"Ми повинні зробити все, щоб зачистки не було", – сказав Віталій Кличко.

Він закликав силовиків переходити на бік протестувальників під його особисті гарантії подальшого непритягнення до відповідальності.

Олег Тягнибок повідомив, що, за його даними, влада обговорює варіант використання армії та важкої військової техніки для придушення протестів, а також запровадження надзвичайного стану через рішення Ради національної безпеки.

"Ніякого громадянського протистояння ми не повинні допустити в Україні", – сказав він.

"Якщо куля в лоб, то куля в лоб"

Лідери опозиції оголосили про готовність перейти до рішучих дій у п’ятницю, не конкретизуючи, в чому саме вони полягатимуть.

"Завтра, якщо президент не піде назустріч, ми підемо у наступ. Іншого виходу у нас немає, бо ми хочемо жити у нормальній країні… Треба буде йти під кулі – піду під кулі", – заявив, зокрема, Віталій Кличко.

"У нас є два шляхи. Перший шлях: зупинення кровопролиття, відповідальність всіх, хто вбивав людей, і збереження життя кожної людини, яка є на Майдані і яка є в Україні, - сказав пан Яценюк. - На цей шлях у нас залишилося 24 години. Якщо цього шляху не буде, скажу про себе: я з ганьбою жити не буду. Завтра підемо разом вперед. Якщо куля в лоб, то куля в лоб, але чесно, справедливо і сміливо".

Лідери опозиції не конкретизували, що саме вони мали на увазі цими словами.

Народна рада

Керівники опозиційних парламентських фракцій вийшли на віче після проведення у Будинку профспілок установчих зборів Народної ради. Це зібрання депутатів усіх опозиційних фракцій та частини позафракційних, котре, за словами лідерів опозиції, має стати єдиним легітимним органом законодавчої влади в Україні.

Народна рада постановила утворити місцеві народні ради, розпочати підготовку до "народного голосування", зокрема про недовіру Президентові Віктору Януковичу та вибори київського міського голови і міської ради.

Крім того, громадян закликали об’єднуватися у загони народної самооборони.

"Ми вже більше нічого не вимагаємо, бо за два місяці мирного протесту жодної з наших вимог влада не почула. Лише нова Народна влада зможе зупинити кровопролиття та вберегти Україну від неминучого розколу", – йдеться у заяві Народної ради.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.