У Києві звели нові барикади, перемовини триватимуть

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 24.01.2014 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22747

Минулої ночі у Києві розширили межі Євромайдану та збудували нові барикади.

Таке рішення ухвалили після того, як лідери опозиції переповіли результати розмови з Президентом Віктором Януковичем, яка тривала п’ять годин.

Люди несхвально відреагували на пропозицію звільнити заарештованих активістів у відповідь на припинення протистояння на вулиці Грушевського та відмовився від продовження переговорів із владою.

Опозиція повідомила, що протестувальники залишаються на вулицях Києва, але перемовини з владою триватимуть.

Люди не вірять

Починаючи виступ на Майдані Незалежності пізно ввечері, лідер партії УДАР Віталій Кличко попередив мітингувальників, що результати тривалих переговорів в адміністрації президента можуть їх розчарувати.
"Я нікуди не йду, буду боротися з вами. Ми можемо не працювати в цій країні. Я закликаю - всезагальний страйк", - сказав він.

Серед іншого він сказав, що ані президент, ані уряд у відставку "не хочуть", а питання з Віталієм Захарченком "зависло у повітрі". Єдиний результати - якщо протистояння на Грушевського припиниться, затриманих активістів випустять і припинять силовий тиск. З юрби пролунали невдоволені вигуки.

"Такою ж була і наша реакція", - сказа Віталій Кличко.
За тим лідер "Свободи" Олег Тягнибок запропонував проголосувати за продовження переговорів - більшість шляхом підняття рук проголосувала "проти".

"Тоді, товариство, прошу хвильку уваги. Від теперішнього рішення насправді залежить доля кожного з нас. Ми йдемо на подальшу боротьбу, але за умови, що це є дисципліна, виконання наказів і єдине дійство", - сказав він.

"Оголошуємо Грушевського територією Майдану. Ні кроку назад. Люди не вірять обіцянкам влади", - пізніше додав лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк.

У коментарі ВВС Україна згодом він пояснив, що протестувальники не залишать вулицю Грушевського, але при цьому опозиція не виходить із переговорів.

У п’ятницю до Києва приїжджає єврокомісар Штефан Фюле для участі у переговорах з врегулювання кризи.

Нові барикади

Після виступу на сцені опозиційні лідери разом з людьми пішли будувати нові укріплення. За кілька годин нова барикада виросла на вулиці Інститутська, що неподалік Банкової.

Мітингувальники також зайняли приміщення міністерства аграрної політики на Хрещатику, 24. Лідер організації "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив, що тут влаштують штаб оборони.

"Від сьогоднішнього дня коридори всіх восьми поверхів будівлі використовуватимуть як місце для ночівлі і обігріву членів "народного ополчення". Працівникам, які за звичкою приходять зранку на роботі місця, оголошують, що вони можуть забрати з кабінетів свої особисті речі, і до побачення. При мені солідні дядечки в костюмах абсолютно доброзичливо ручкались з активістами, бажали їм удачі, і просили поливати квіти", - описав події кореспондент ВВС Україна Святослав Хоменко.

На вулиці Грушевського протягом ночі було порівняно спокійно.

В регіонах тим часом тривали спроби захопити обласні адміністрації. Зокрема протестувальникам вдалося зробити це у Львові, Рівному, Тернополі, Хмельницькому та Житомирі. Вранці п’ятниці у Чернівцях люди також штурмують приміщення ОДА.
Багато людей також вийшли на вулиці у Вінниці, Івано-Франківську та інших містах.

А в Черкасах міліція повідомила, що будівлю адміністрації звільнили від людей. Під час штурму приміщення постраждала студентка одного з місцевих вишів, яку вже прооперували. Її стан оцінюють як критичний. Міліція затримала 58 протестувальників.
Прокуратура та міліція на місцях порушує справи за захоплення адміністративних будівель, люди проводять мітинги, а подекуди також будують барикади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.