Україна увійшла до десяти країн світу за найбільшим падінням рівня свобод

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.01.2014 22:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22750

Україна й далі зберігає негативну тенденцію у рейтингу Freedom House “Freedom in the World” («Свобода у світі 2014»).

Про це йдеться у щорічному звіті організації, оприлюдненому 23 січня.

У 2014 році Україна й далі перебуває у групі частково вільних демократій з трендом до погіршення у рейтингу Freedom House “Freedom in the World” («Свобода у світі 2014»).

«Україна отримала негативну тенденцію у рейтингу через насильство проти журналістів і маніпуляції у ЗМІ, пов’язані із дискусією щодо рішенням Президента Віктора Януковича відмовитися угоди з Європейським Союзом і прийняти пакет фінансової допомоги від Росії. Це рішення було прийнято без консультацій з громадськістю і проти волі більшої частини українського народу», - йдеться у звіті.

У звіті також зазначається, що поведінка уряду під час кризи, яка включала в себе збільшення контролю над медіа та насильства над журналістами, призвело до зниження оцінки рівня свободи в Україні у рейтингу.

Згідно з дослідженням Україна належить до десятка країн, що втратили найбільшу кількість балів за загальним рівнем свободи у період 2009-2013 (Україна втратила 17 балів). Більше ніж Україна у рейтингу свобод за цей час втратили лише Центральноафриканська республіка, Малі та Ґамбія.

Рейтинг політичних прав в Україні цього року оцінили на 4 бали, рейтинг громадських свобод – на 3 (найкращий бал – 1, найгірший - 7). В минулому році ці свободи мали таку ж оцінку, проте також відрізнялися тенденцією до спаду.

Низькі бали у рейтингу політичних та громадянських свобод отримали й деякі інші пострадянські країни: Росія (6,5), Казахстан (6,5), Киргизстан (5,5), Узбекистан (7,7), Азербайджан (6,6).

В цілому по світу, вперше за 41 рік існування рейтингу, 8-й рік під ряд відзначається більше падіння свобод у світі, ніж зростання.

В цілому в межах регіону (Євразія), відзначається негативна тенденція до застосування тактики погроз з боку Росії, «щоб перешкоджати меншим державам регіону робити все необхідне для укладання угоди про асоціацію з ЄС».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.