Проффесіонали збільшують соціальні виплати дефіцитом бюджету

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 1.03.2007 22:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2279

В Секретаріаті Президента вважають, що уряд не повинен підвищувати соціальні стандарти за рахунок збільшення бюджетного дефіциту

Про це сьогодні на брифінгу заявив заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк.

«Уряд пропонує підвищити соціальні стандарти за рахунок надзвичайно суттєвого збільшення дефіциту держави. Таке збільшення дефіциту держбюджету е неприпустимим на сучасному розвитку української економіки», - сказав Яценюк.

Яценюк нагадав, що при підписанні закону про держбюджет глава держави чітко зазначив на необхідності утримання макроекономічної стабільності, яка виражається, в тому числі, і в утримані дефіциту на рівні 2%. При цьому він зазначив, що було прийнято взаємопогоджувальне рішення щодо збільшення дефіциту до 2,6%. «Але за останньою пропозицією уряду фактично дефіцит пропонується збільшити на 2,6 млрд. грн., тобто ми переходимо пороговий показник 3%», - сказав Яценюк.

За словами Яценюка, така політика навряд чи буде прийнятною. При цьому він зазначив, що Секретаріат Президента разом з урядом знайде порозуміння в частині можливості фінансування соціальних видатків не за рахунок збільшення боргової ями.

«Не є припустимим фінансування за рахунок збільшення дефіциту державного бюджету, і ми переконані в тому, що будемо слугувати уряду хорошими помічниками, тому що вже зараз президентський Секретаріат чітко пропонує додаткові джерела, які були заіндексовані в проекті, який подавався до Верховної Ради, і одним із основних таких джерел є прибутковий податок з громадян», - сказав Яценюк.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів підвищив видатки на соціальні виплати, більше ніж передбачалося постановою Верховної Ради та пропозиціями Президента.

Від “Аратти”: сьогодні, відкриваючи засідання уряду прем'єр публічно наголосив на неабияких позитивних показниках економіки, і мовляв, саме це надало можливість збільшити соціальні виплати.

Проте, дії уряду логічно не відповідають заявам першої особи. Бо вдаватися до зростання дефіциту бюджету доводиться тільки тоді, коли економіка знаходиться не у стані зростання, а падіння. Тоді надходжень від податків та відрахувань у державні соціальні фонди не вистачає для покриття означених виплат і фонди мусять вдаватися до бюджетних запозичень. Як правило, це - інфляційні емісії. Тобто, викид в обіг грошової маси, яка не підкріплена товарами та послугами.

Отже, як бачимо, команда проффесіоналів під проводом Януковича-Азарова, яка нагамагається перетворити всю Україну у ВЕЗ “Донбас” продовжує “великий дерибан”, доводячи економіку до стагнації, а громадян - до зубожіння. Бо інфляційні папірці-фантики не зроблять пенсіонера і інваліда заможнішим, а зроблять всіх нас разом біднішими.

“Після нас - хоч потоп!” - це мабуть найактуальніше гасло “більшовиків” сьогодні. Проте, за це, нажаль розраховуватися доведеться нам із вами і нашим дітям.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.