Стратегія демографічного розвитку України

Автор/джерело -  © Народний оглядач



Дата публiкацiї - 19.05.2006 17:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=228

15 травня, в день сім’ї, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій ПАВЛЕНКО та заступник директора Інституту демографії і соціальних досліджень Національної академії наук України Елла ЛІБАНОВА представили Стратегію демографічного розвитку України на 2006-2015 роки.

Головне завдання Стратегії – покращення якості життя населення України і покращення якості власне самого населення.

Основи сучасної демографічної кризи було покладено ще у 1960-ті роки, коли було різко збільшено “втягнення радянської жінки у суспільне-трудове життя”. Саме тоді почалась тенденція зменшення народжуваності, що поступово стала нижче порогу відтворення населення. Події 1990-х років, пов’язані з різким погіршенням економічного стану країни, тільки підсилили негативні демографічні тенденції.

У 2004 році Україна взагалі опинилась у демографічній ямі. Тобто, показники були навіть нижчими за найгірші прогнози демографів – смертність була вище песимістичного прогнозу, а народжуваність – нижче. Зараз, за статистикою, 38% українських чоловіків помирають у працездатному віці. Загалом українці живуть на 11 років менше, ніж в країнах Європи. Лише цих цифр достатньо для того, щоб уявити демографічну ситуацію в країні.

Однак, у 2005 ситуація дещо покращилась. Причому перші ознаки покращення з’явились лише у листопаді. Демографічні процеси дуже інертні. І виходити з демографічної кризи нам доведеться доволі довго.

Як підкреслила пані Лібанова, мова йде не просто про відтворення кількості населення. Це можна було б зробити за кілька місяців – відкрити кордони, запустити натовпи мігрантів і підняти кількість населення країни до 50-52 мільйонів. Але тоді ми отримуємо набагато більше інших проблем, з якими вже стикаються країни Західної Європи, що свого часу необережно саме так і зробили. При такому варіанті за одне покоління тут постане зовсім інший етнос – з іншою генетикою та іншою ментальністю. Тоді виникає природне питання – а для кого це робилось?

Тому Стратегія побудована на сприянні природному відтворенню та збільшенню кількості та якості саме українського населення. Звичайно, це не означає повної відмови від міграції, але пріоритет належить сприянню поверненню в Україну української діаспори, насамперед трудової міграції останніх років. А також залученню тільки тих мігрантів, які насправді принесуть користь Україні та українському народу.

Головна особливість Стратегії полягає в тому, що її затверджено як пріоритетну державну програму. Тобто тепер всі державні програми повинні при своїй розробці проходити перевірку на предмет сприяння/несприяння Стратегії демографічного розвитку України на 2006-2015 роки.

Повністю текст стратегії демографічного розвитку України на 2006 - 2015 роки можна прочитати на сайті Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.