ЄС і США готують “Український план” і значну фінансову допомогу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.02.2014 12:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22800

ЄС та США планують надати Україні значну фінансову допомогу для стабілізації економіки.

Про це повідомила верховна представниця ЄС із зовнішньої політики та безпеки Кетрин Ештон.

Євросоюз та США розробляють план надання серйозної короткострокової фінансової допомоги Україні. Про це, як повідомляє у неділю, 2 лютого, верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Ештон заявила в інтерв’ю The Wall Street Journal.

За її словами, пакет буде зорієнтований на те, щоб допомогти України у перехідний період, під час якого широкий тимчасовий уряд зміг би втілити низку політичних та економічних реформ і підготуватися до президентських виборів, які поки заплановані на наступний рік.

У кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки Ештон розповіла виданню, що цей план спільно готують ЄС та США "я порадила назвати його "Українським планом", який покаже, що ми зараз маємо зробити у різних сферах економіки для покращення ситуації".

Не тільки гроші

Раніше Росія пообіцяла надати Україні допомогу у розмірі 15 мільярдів доларів США. Утім, президент Росії Володимир Путін, після відставки українського прем’єр-міністра Миколи Азарова, повідомив, що виконає свою обіцянку лише після того, як буде сформований новий уряд.

Ештон зазначила, що обсяги американсько-європейської фінансової допомоги у межах "Українського плану" ще остаточно не визначено, "але цифри будуть немалими". Вона додала, що пакет, можливо, передбачатиме не лише гроші, але й "гарантії" чи допомогу у інвестиціях або укріпленні національної валюти, але не стала уточнювати. На відміну від попередньої позиції, цього разу надання допомоги не ставитимуть в залежність від результатів переговорів з Міжнародним Валютним Фондом, цитує Ештон інформагенція Reuters.

Нагадаємо, верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки минулого тижня перебувала у Києві та планує знову відвідати українську столицю у вівторок, 4 лютого.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.