У Януковича спробують провести вибори Президента в один тур?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.02.2014 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22813

Чи можливі в Україні дострокові президентські вибори? Це питанням є однією із вимог Євромайдану.

Про це говорить також парламентська опозиція і деякі позафракційні депутати. Представники ж більшості наполягають: ні правових, ні політичних підстав для імпічменту чи складання повноважень президентом Віктором Януковичем немає. На думку ж декого з експертів, у владі можуть спробувати змінити законодавство і провести президентські вибори в один тур.

У разі небажання влади повертатися до Конституції 2004 року швидким виходом з кризи є дострокові вибори президента. Про це заявив лідер партії УДАР Віталій Кличко.

За його словами, повернення до політреформи могло б розрядити напругу у суспільстві. Разом з тим, каже Віталій Кличко, «влада навмисно затягує суспільство у кількамісячний період переписування Конституції».

«Ми запропонували сьогодні один зі шляхів розподілити владу, – зазначив Кличко. – Ніхто не хоче бути залежним від настрою однієї людини. І ми бачимо, до чого призводить та монополія, яка на сьогоднішній день є у державі».

Відтак, на думку Віталія Кличка, дочасні вибори президента можуть стати «коротким шляхом, який вирішить всі проблеми», і призначити їх можна на осінь.

Регіонали проти

Ні правових, ні політичних підстав для того, щоб Президентові Віктору Януковичу був оголошений імпічмент, або ж він сам добровільно склав із себе повноваження, зараз немає, переконує народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Такий розвиток подій, продовжує Олійник, може лише погіршити ситуацію в Україні.

«Сьогодні до Президента у вирішенні конфлікту апелюють і всередині країни, і ззовні, – говорить Олійник. – До кого будуть апелювати, коли парламент також піде, а це логічно відправити його на вибори, уряду як такого немає, бо вони виконують обов’язки? Тоді ситуація в Україні ще більше погіршиться. Тому президент, як відповідальна людина, не повинен враховувати побажань окремих опозиціонерів, яким не терпиться прийти до влади, а він повинен нести відповідальність за всю державу».

Регіонали зроблять вибори однотуровими?

Наразі є два реальні варіанти розвитку подій, вважає політичний експерт Тарас Березовець. Перший – і президент, і парламент досидять до березня 2015 року, коли, згідно із Конституцією, мають відбутися чергові президентські вибори, і на цей же день будуть призначені вибори до Верховної Ради. Другий варіант – влада спробує змінити законодавство і провести вибори Президента в однин тур.

«При такій однотуровій системі Янукович має найкращі шанси перемогти, навіть попри нинішні негаразди і насилля на вулицях. Особливо якщо від опозиції не буде висунуто єдиного кандидата, – коментує Березовець. – Такі вибори можуть відбутися раніше, восени. А оскільки для цього потрібно всього 226 голосів, то, будемо об’єктивні, у Януковича не виникне проблем, щоб поміняти законодавство і проводити вибори в один тур».

Зараз у Верховній Раді тривають переговори щодо повернення до конституційної реформи. У вівторок парламент не ухвалив рішення про відновлення дії Конституції 2004 року. Цю ініціативу опозиції не підтримали регіонали і комуністи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.