Холодна війна-2. Держдепартамент США назвав Україну, як потенційного партнера по розширенню систем ПРО?

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 2.03.2007 11:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2282

Держдепартамент США назвав Україну в списку країн, з якими адміністрація Джорджа Буша взаємодіють по протиракетній обороні (ПРО).

"Зараз вживається широкий спектр дипломатичних зусиль, пов'язаних з ПРО із зарубіжними урядами і іноземною промисловістю", - мовиться в поширеному вчора у Вашингтоні повному тексті доповіді, яка у вівторок в Лондоні була представлена заступником держсекретаря США по міжнародній безпеці і нерозповсюдженню Джоном Рудом (John Rood).

"Сьогодні більш ніж 15 країн, включаючи майже 10 країн-членів НАТО, беруть участь в тих або інших зусиллях з модернізації ПРО, розміщуючи на своїй території ключові об'єкти або активи, або активно обговорюючи таку можливість, здійснюючи конструкторські для дослідження розробки, підписуючи угоди про співпрацю з США або підтримуючи такий потенціал", - повідомив Руд. За його словами, список країн, що співробітничають з Вашингтоном із модернізації ПРО, включає "Великобританію, Австралію, Данію, Францію, Німеччину, Італію, Ізраїль, Індію, Японію, Нідерланди, Тайвань, Україну, Польщу і Чехію".

Не вказавши, в чому саме полягає співпраця США і України із розміщення ПРО, заступник Держсекретаря США, в своїй доповіді, піддав критиці позицію Росії, яка виступає проти планів адміністрації Буша розгорнути елементи системи в Європі поблизу російських кордонів.

При цьому Руд звинуватив Москву в тому, що вона здійснює власні програми в сфері ПРО.

"Росія явно вірить в цінність ПРО, оскільки вона продовжує зберігати систему протиракетної оборони навколо свого головного населеного пункту - Москви і розробила також оборону від ракет меншого радіусу дії", - мовиться в доповіді американського дипломата.

"Росія в даний час підтримує систему ПРО з оснащеними ядерними боєголовками ракетами-перехоплювачами, здатними діяти як в межах атмосфери, так поза атмосферою для захисту району навколо Москви", - підкреслив він.

Від “Аратти”: наразі підтвердження цієї інформації у незалежних джерелах поки що отримати не вдалося. Власне, дійсно не зрозуміло, що мав на увазі американський дипломат кажучи про співпрацю з українською владою у розміщенні систем ПРО.

Як ми повідомляли раніше факт розміщення систем ПРО у Чехії та Польщі викликав негативну реакцію лідера проросійської правлячої коаліції прем'єра Януковича.

Президент Ющенко публічно заявив, що ця проблема зараз вивчається, і остаточно висновки має зробити СНБО. При тому натякнувши, що публічна заява прем'єра є передчасною і такою, що виходить за межі його повноважень.

Наразі жоден український урядовець не підтвердив інформацію про будь-які переговори між Україною і США із можливого розміщення американських систем ПРО на українській території. Хоча така інформація періодично поширюється російськими інформагенціями.

Нагадаємо, що на території України у Миколаєві, Севастополі, Мукачевому та ще декількох точках, розміщено станції РЛС ПРО, які арендуються Збройними Силами Росії і підключені до діючої системи стратегічної оборони РФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.