Майже половина росіян вважають, що Майдан спровокували західні спецслужби

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.02.2014 16:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22824

У Росії майже половина громадян (45%) упевнені, що Євромайдан був спровокований західними спецслужбами.

Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки. За дослідженням, у цьому впевнені, перш за все, респонденти, яким більше ніж 60 років (49%), прихильники КПРФ (56%) і «Справедливої Росії» (54%).

За опитуванням, кожен третій респондент (33%) схильний припускати, що нинішня ситуація в Україні склалася через боротьбу за владу різних кланів. Ще 22% опитаних заявили, що це спроба опозиції здійснити антиурядовий переворот. Водночас кожен п’ятий опитаний (19%) вважає події в сусідніх державах народним повстанням. Переважно таких поглядів дотримуються жителі міст-мільйонників (30%) і молоді люди віком 18-24 років.

«Події в Україні хвилюють більшість росіян (73%), при цьому 26% постійно стежать за політичною ситуацією, а 46% періодично дізнаються про останні новини», – кажуть соціологи.

Щодо мети акцій в Україні, то 22% росіян вважають їх головною метою відставку уряду. 17% респондентів вважають, що організатори масових виступів борються за захоплення влади. Кожен десятий опитаний (10%) бачить у подіях в Україні прагнення протестувальників вплинути на рішення влади про інтеграцію з Євросоюзом. Ще 5% учасників опитування вважають, що демонстрантами керує бажання змінити життя простих громадян, 3% респондентів переконані, що учасники акцій просто намагаються висловити свою думку, і 3% – що вони виступають за справедливість і порядок. Також як можливі мотиви участі в протестах називають прагнення дестабілізувати ситуацію в Україні (6%), розколоти країну (5%), внести смуту, хаос в життя українських громадян (4%), йдеться в опитуванні.

Водночас, за опитуванням «Левада-центру», проведеному наприкінці січня, близько третини (35%) опитаних стежать за подіями в Україні. При цьому 40% респондентів заявили, що стежать за акціями «без особливої уваги». Крім того, в третини (33%) опитаних дії протестувальників на Майдані викликають обурення, а 84% респондентів назвали те, що відбувається в Україні, «спробою насильницького державного перевороту».

Крім того, 44% опитаних заявили, що на акції людей вивів «вплив Заходу, який прагне втягнути Україну в орбіту своїх політичних інтересів», а 35% вважають, що це були «націоналістичні настрої». Ще 14% вважають, що людей на вулиці вивело «обурення корумпованим режимом Януковича».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.