«Амністія» Попова, Сівковича і Коряка дала Майдану юридичні підстави для протидії міліції

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.02.2014 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22836

Протестувальники отримали юридичні підстави протидіяти міліції, заявляє правник Микола Сірий, аналізуючи звільнення Олександра Попова, Володимира Сівковича та Володимира Коряка від відповідальності за побиття «Беркутом» учасників Євромайдану у ніч на 30 листопада минулого року.

Держава, знімаючи з себе відповідальність за злочин, втрачає легітимність і не може вимагати від громадян дотримання правопорядку, наголошує Сірий. Утім, у владі запевняють, що крапку не поставлено і винних у побитті студентів ще шукатимуть.

Рішення щодо звільнення від відповідальності винних у розгоні Євромайдану у ніч на 30 листопада минулого року є спробою держави зняти з себе відповідальність і дає протестувальникам юридичне право захищатися від агресії міліції. Про це Радіо Свобода заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права Микола Сірий.

«Якщо держава дозволяє собі в офіційний спосіб визнавати свою безвідповідальність в очевидних обставинах вчинення з боку держави злочину, тоді вона втрачає легітимність. Тоді вона не вправі вимагати від громадян будь якого правопорядку», – зазначає Сірий.

За словами Миколи Сірого, прокуратура та суд, закривши справи щодо посадовців, причетних до розгону Євромайдану, вдалися до неправового тлумачення норм закону про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваних, обвинувачених та засуджених за події, що відбувалися у листопаді-грудні минулого року.

Рішенням щодо Попова, Сівковича і Коряка крапка не ставиться – Олійник

Водночас, на думку заступника голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонала Володимира Олійника, від відповідальності звільнили посадовців, які не мали права віддавати накази бійцям спецпідрозділу «Беркут», а тому не можуть вважатися винними, навіть, якщо «беркутівці» виконали якісь їхні накази. Крім того, закриття справи щодо Олександра Попова, Володимира Сівковича та Валерія Коряка не означає, що винних у побитті мирних мітингувальників не шукатимуть, запевняє Олійник.

«Прокуратура, як і всякі органи досудового слідства, має право на свою версію, має право відпрацьовувати все. Але остаточне рішення приймає суд, а він не поставив крапку в цілому в історії. Він не зробив висновки відносно тих, хто наділений відповідними повноваженнями. Це питання щодо конкретних осіб. Цими рішеннями крапка не ставиться», – каже Олійник.

Ніхто не буде ставити питання про відповідальність Клюєва – Гриценко

Член парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, позафракційний депутат Анатолій Гриценко нагадує, що закликав своїх колег не голосувати за закон, який став підставою для закриття кримінального провадження проти посадовців за побиття мітингувальників. Цей закон допоможе уникнути відповідальності й іншим організаторам та виконавцям нападів на учасників протестів, вважає Гриценко.

«У цьому законі, відповідно до якого звільнили від відповідальності і Сівковича, і Попова, і очевидно, що ніхто не буде ставити питання про відповідальність Клюєва та багатьох інших, була передбачена можливість фактично уникнути відповідальності для тих, хто організував навмисно, свідомо акцію побиття і знищення Майдану ще 30 листопада, і дії силового характеру після того. Він так виписаний», – наголошує Гриценко.

У середу суд, з посиланням на закон «про амністію», закрив кримінальне провадження щодо колишніх голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова, заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та начальника київської міліції Валерія Коряка, яких обвинувачували у перевищенні службових повноважень під час розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада минулого року. Тієї ночі бійці спецпідрозділу міліції «Беркут» жорстоко розігнали мирну акцію протесту на майдані Незалежності. Десятки людей були поранені і затримані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.