Польська компанія знайшла нове родовище газу в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.02.2014 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22838

Польська національна нафтогазова компанія PGNiG знайшла нове родовище газу неподалік від прикордонного з Україною міста Перемишль із запасами, які оцінюються в кілька мільярдів кубометрів.

Про це повідомила прес-служба компанії.

PGNiG називає збільшення видобутку газу одним із способів зменшення енергетичної залежності від найбільшого постачальника енергоносіїв до Польщі - Росії, разом з диверсифікацією газових поставок і реалізацією проектів з видобутку сланцевого газу.

За неофіційними даними, видобутий в Польщі газ обходиться компанії в 100-120$ за тисячу кубометрів, тоді як за російський PGNiG платить більше 400$.

"PGNiG планує, що експлуатація перших свердловин почнеться в другій половині 2015 року. Компанія розраховує, що за перший рік експлуатації видобуток з нових свердловин становитиме близько 100 тисяч кубометрів на добу", - відзначили в прес-службі.

Торік польська компанія щодоби видобувала в середньому 12,6 млн кубометрів газу, збільшивши видобуток за весь рік порівняно з 2012 роком на 300 млн кубометрів, або на 7%, - до 4,6 млрд кубометрів.

Продаж "блакитного палива", левову частку якого PGNiG купує у російського "Газпрому", в 2013 році зріс на 1,2 млрд кубометрів, або на 8%, - до 16,1 млрд кубометрів.

У PGNiG відзначили, що виявили газ, пробуривши свердловину глибиною близько 2 км.

Сьогоднішнє повідомлення – друге на цьому тижні від польського державного газового монополіста про виявлення нового великого родовища газу в країні із запасами в кілька мільярдів кубометрів.

Акції PGNiG на Варшавській фондовій біржі на тлі сьогоднішньої новини подорожчали на 2,7% на тлі 1,5% зростання індексу "блакитних фішок", закрившись на рівні 4,9 злотого за штуку.

У той же час, вони коштували дешевше рекордних з моменту виходу на публічний ринок 6,76 злотого в серпні минулого року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.