МВС запевнило нардепа Москаля, що у протестувальників стріляли тільки травматичними набоями

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.02.2014 16:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22850

Народний депутат Геннадій Москаль не повірив офіційній відповіді в.о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Про це він написав на своєму персональному сайті.

“Після тривалої листування МВС визнало, що для відстрілу спеціальних засобів, зокрема, патронів, споряджених гумовими метальними снарядами несмертельної дії, на оснащенні підрозділів МВС України перебувають “Рушниці помпові калібру 12 “ФОРТ-500”, аналоги яких продаються в мисливських крамницях і використовуються мисливцями для полювання, — повідомляє нардеп Геннадій Москаль. — У Тимчасової слідчої комісії є перевірені дані про те, що працівники підрозділу “Беркут” у вільний від роботи час використовують рушниці калібру “12 ФОРТ-500”, заряджені дробом, картеччю та іншими мисливськими набоями, для полювання, тому дані боєприпаси є в них у наявності. Заяви про те, що міліція не використовувала мисливські набої, спростовується й тим, що під час протистоянь на вул.Грушевського вогнепальні поранення зазнала велика кількість людей, що зафіксовано медиками, які надавали постраждалим допомогу в лікарнях та пунктах медичної допомоги Євромайдану. При цьому далеко не всі громадяни з вогнепальними пораненнями зверталися за медичною допомогою в державні й комунальні медичні заклади, оскільки боялися репресій із боку міліції та притягнення до кримінальної відповідальності за масові заворушення”

Москаль не має сумнівів, що вогнепальні поранення громадянам були нанесені саме міліціонерами. “Те, що вбиті й поранені з вогнепальної зброї мітингувальники під час подій на вул. Грушевського — справа рук МВС України, у мене особисто не викликає жодного сумніву. Парадокс в тому, що МВС само стріляло, а тепер саме розслідує ці злочини.” - наголошує він.

Москаль вважає, що за це має відповідати Захарченко. “Згідно з постановою Ради Міністрів УРСР від 27.02.1991 року № 49 “Про затвердження правил застосування спец засобів при охороні громадського порядку”, “відповідальність за організацію роботи по забезпеченню законності застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку покладається на Міністра внутрішніх справ України”. Тобто відповідальність за вбитих, поранених та покалічених громадян має нести особисто міністр. На ньому також лежить відповідальність за те, що бійці “Беркуту” кидали коктейлі Молотова, прив’язували до світло-шумових гранат металеві предмети для каліцтва протестувальників, кидали в натовп ручні газові гранати, стріляли гумовими та пластиковими кулями спеціально в очі, голову та тулуб протестувальників, били їх кийками по забороненим частинах тіла і т.д. і т.п.”- вважає нардеп.

Однак, за його словами, жодної адекватної реакції вищого керівництва держави та Генпрокуратури на ці факти немає, всі зусилля були кинуті на притягнення до кримінальної відповідальності самих мітингувальників.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.