Перевірка ГПУ виявила факти викрадання немовлят та незаконне виготовлення препаратів із ембріонів людини

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.03.2007 22:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2288

Генеральна прокуратура і МОЗ здійснили перевірку фактів, які подавалися засобами масової інформації щодо викрадення немовлят у пологових будинках, а також виготовлення препаратів із ембріонів людей.

З’ясовано, що дані про надзвичайну поширеність в Україні використання післяабортивного матеріалу не відповідають дійсності, йдеться у офіціній заяві прес-служби ГПУ.

Водночас правоохоронними органами упродовж 2005-2006 років викрито ряд злочинів, передбачених ст. 143 Кримінального кодексу України (порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини).

За фактами трансплантації органів та тканин людини, яку здійснювали заклади, не віднесені до спеціального переліку акредитованих установ або за відсутності необхідної ліцензії, порушено кримінальні справи прокуратурами АР Крим, Донецької і Харківської областей.

Прокуратурою Донецької області у 2005 році направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням службових осіб однієї з міських лікарень м. Маріуполя, які створивши комерційне товариство, за відсутності відповідної ліцензії надавали послуги громадянам шляхом проведення ін’єкцій крові та клітин плоду людини, продавали анатомічні матеріали мертвого ембріону людини.

Прокуратурою Харківської області наприкінці 2006 року завершено досудове слідство та направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням одного із співробітників кафедри акушерства та гінекології при Харківському державному медичному університеті за частинами 1 і 4 статті 143 Кримінального кодексу України, який за винагороду ввів пацієнту препарат, незаконно виготовлений з тканин людини.

Прокуратурою АР Крим у листопаді 2006 року направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням одного із службовців філії Міжвідомчого наукового центру кріобіології і кріомедицини у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 143 Кримінального кодексу України. Досудовими слідством встановлено, що він всупереч закону протягом 2005-2006 років здійснював операції з трансплантації людям фетальних матеріалів (анатомічних матеріалів мертвого ембріону людини).

Судовий розгляд вказаних справ триває.

До органів прокуратури також надходили заяви, у яких автори звернень висловлювали думку про підміну і викрадення дітей з пологових будинків міст Харкова та Києва. За результатами їх розгляду, задля об’єктивної та всебічної перевірки цих тверджень, порушено кримінальні справи.

Так, порушено кримінальні справи за зверненнями голови Всеукраїнської федерації багатодітних матерів Ісаєвої Т.В. та громадянки Пузікової С.І. про викрадення новонароджених дітей у пологовому будинку № 6 м. Харкова, Стрілець З.О. - про викрадення новонародженої дитини з пологового будинку № 6 м. Києва, а також Захарової О.С. - щодо незаконних дій працівників пологового будинку № 6 м. Харкова.

Слідство у даних справах триває у зв’язку з проведенням ДНК-експертиз, окремі з яких не завершено через відмову деяких авторів заяв надати зразки крові для дослідження.

Водночас об’єктивних даних, які б свідчили про викрадення чи підміну дітей з метою використання їх органів та тканин як трансплантантів, на даний час не здобуто, зазначається у заяві ГПУ.

Проте дана версія активно опрацьовується слідчими органами.

З огляду на важливість запобігання таким злочинам розслідування цих кримінальних справ перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.