Попри все парламент демонструє свою дієздатність як орган народної влади

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.02.2014 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22892

Сьогодні парламент ухвалив низку рішень, спрямованих на стабілізацію кризових явищ у владі України.

На засіданні було оприлюднено заяви спікера Володимира Рибака та першого віце-спікера Ігора Калєтніка про відставку. Нардепи задовольнили їхні прохання.

Верховна Рада ухвалила постанову про обрання народного депутата від «Батьківщини» Олександра Турчинова головою парламенту.

За дане рішення проголосували 288 із 326 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Обрання відбувалося на альтернативній основі - другим претендентом був Петро Порошенко, який зняв свою кандидатуру.

Вступаючи перед парламентом, Турчнов зазначив, що у разі необхідності він не заперечуватиме проти своєї відставки після формування тимчасового уряду.

ВР ухвалила постанову про запобігання сепараизму. за це рішення проголосували 319 із 329 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

За словами заступника голови парламенту Руслана Кошулинського, постановою передбачено категорично засудити прояви сепаратизму і будь-які інші посягання на територіальну цілісність України.

Також передбачено вимагати від СБУ оперативно розслідувати всі повідомлення про дії, які містять ознаки злочину проти основ національної безпеки України, зокрема посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.

Також СБУ має вживати усіх заходів для припинення можливих загроз безпеці України.

Парламент своєю постановою відновив дію Конституції 2004 р., оскільки закон, ухвалений вчора не підписаний Президентом, а місце перебування його не встановлено.

За дане рішення проголосували 325 із 331 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі.

Як зазначив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, таке рішення необхідне «у зв’язку з тим, що Президент України не виконав взяту на себе відповідальність в угоді і не підписав закон про відновлення Конституції 2004 року».

Парламент проголосував за постанову, якою відновлюється дія Конституції 1996 року із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 2004, 2011 та 2013 року, котрі стосуються змін до Конституції.

Довга дискусія серед депутатів була з приводу того, коли має вводитися в дію дана постанова. Вирішили, що із дати ухвалення, оскільки необхідно терміново вирішувати кадрові питання.

Народного депутата від «Батьківщини» Арсена Авакова Верховна Рада призначила в.о. міністра внутрішніх справ України.

За це рішення проголосували 275 із 324 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Перед голосуванням новообраний голова ВР Олександр Турчинов нагадав, що це призначення стосується часу до формування коаліційного уряду.

Верховна Рада ухвалила постанову про висловлення недовіри Генеральному прокурору Віктору Пшонці.

За дане рішення проголосували 247 із 321 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі. Не голосувала майже у повному складі фракція КПУ (лише двоє комуністів проголосували «за»).

Голова ВР Олександр Турчинов повідомив, що вже декілька днів Пшонки немає на робочому місці.

Верховна Рада ухвалила постанову про виконання міжнародних зобов’язань України щодо звільнення екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

За відповідну постанову (№4166) проголосували 322 народних депутатів із 331, зареєстрованого в сесійній залі.

Ініціатором цієї постанови є лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Наразі у роботі парламенту об’явлено перерву до 16 години.

За матеріалами УНІАН


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.