Експерт, що звинуватив Кремль у смерті Литвиненка, розстріляний в США

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2007 08:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2293

Колишній директор відділу безпеки комітету американського Сенату із розвідки Пол Джоял, який минулої неділі в телепередачі американського телеканалу NBC звинуватив Кремль в причетності до отруєння Олександра Литвиненко, розстріляний недалеко від свого будинку в американському штаті Меріленд.

У США розстріляний експерт Сенату Пол Джоял

Як повідомив в п'ятницю, 2 березня, Financial Times прес-секретар ФБР Річард Колко, Джоял був розстріляний в четвер увечері. За його словами, ФБР сприяє поліції в розслідуванні замаху.

Він повідомив, що вказівок на зв'язок злочину із справою Литвиненка немає. Разом з тим, відзначає газета, ФБР зазвичай не підключається до розслідування справ про побутові вбивства. Поліція відмовилася повідомити які-небудь деталі злочину, а також характер поранень Джояла.

В той же час, телеканал NBC повідомив без будь-яких подробиць про те, що Джоял убитий.

Разом з тим, джерело Financial Times, що знайоме з матеріалами слідства, повідомляє, що Джоял знаходиться в одній із лікарень в критичному стані.

За даними телекомпані NBC, Джоял в четвер підходив до свого будинку на вулиці Лакаванна-стріт в графстві Пріц Джордж приблизно о 19:30, коли до нього підійшли двоє чоловіків і вистрілили в нього.

До цього, приблизно о 6 вечора, Джоял в Музеї Шпигунства у Вашингтоні зустрічався зі своїм знайомим, - колишнім генералом КДБ Олегом Калугіним, який проживає в США. Після поранення Джоял попросив свою дружину негайно зателефонувати Калугіну, повідомляє NBC.

Пол Джоял впродовж багатьох років є експертом із питань безпеки і російсько-американським відносинам, видає бюлетень про російську розвідку. На чолі відділу безпеки сенатського комітету пропрацював з 1980 по 1989 роки.

Коментуючи минулої неділі в ефірі телепередачі "Dateline" отруєння Литвиненко, з яким він був знайомий, Джоял заявив: "Всім, хто хоче протистояти Кремлю, було спрямовано послання: якщо наважитеся, - все одно, хто ви і де ви, - ми знайдемо вас і примусимо мовчати - найжорстокішим способом".

Пол Джоял також заявив що "абсолютно підозрює", що нитки від вбивства Литвиненка ведуть в Кремль.

"Чи наказав Путін зробити це?" - сказав тоді Джоял. - "Ми не можемо сказати. Проте мені важко повірити, що інформація про це, звідки б вона не прийшла, не могла просочитися до самого верху".

Перший заступник прес-секретаря російського президента Дмитро Пєсков в тій же програмі назвав звинувачення в причетності російської влади до вбивства колишнього офіцера ФСБ "абсурдними", заявивши, що "Росію звинувачують у всіх гріхах в світі".

За словами джерела газети на NBC, телекомпанія вже найняла охоронців для кількох журналістів, що брали участь у створенні програми. Офіційно телеканал відмовився підтвердити або спростувати цю інформацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.