Половина росіян готові проміняти мораль на матеріальні блага

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.03.2007 09:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2294

Всеросійський центр вивчення громадської думки опублікував результати опитування росіян про те, які зміни зазнає їх моральний рівень.

Моральність - ніщо. Влада, гроші - все!

З'ясувалося, що на перший план сьогодні виходять не цінності, пов'язані, як колись, із духовністю, а "жадані проблеми споживання", пише в четвер, 1 березня, газета "Новиє Ізвєстія".

За підсумками опитування можна зробити висновок, що Росія переживає кризу колективізму. Соціологи намагалися з'ясувати, наскільки непорушними залишаються уявлення росіян про моральні орієнтири. З'ясувалося, що лише трохи більше половини опитаних (55%) керуються в житті тезою: "Я краще не доб'юся успіху, але ніколи не переступлю через моральні принципи і норми".

Це середній показник, що враховує всі вікові групи. Якщо ж говорити про людей 18-24 років, серед них ті ж 55 відсотків заявили: "Сьогодні ми живемо в іншому світі, чим раніше, і багато моральних норм сьогодні вже застаріли. Наш світ жорстокий, і, щоб добитися успіху в житті, іноді доводиться переступати через моральні принципи".

Як показали результати дослідження, росіяни в цілому освічені, ініціативні і працелюбні. Але, якщо говорити не про ділові, а про людські якості, картинка невтішна - за останні 10-15 років росіяни, за їх власним визнанням соціологам, стали менше: чесними (66% проти 9%), душевними (62% проти 10%), доброзичливими (63% проти 11%), щирими (63% проти 9%), безкорисливими (67% проти 8%) і навіть патріотичними (60% проти 17%). На позитивні зрушення в суспільному кліматі вказали лише 15% учасників опиту.

Лише 18% росіян вважають, що мораль і моральність є сферою приватного життя людини. Більш того, багатьом людям, як правило, уявляється, що ситуація з мораллю в їх найближчому оточенні краща, ніж в суспільстві в цілому, - про відсутність будь-яких змін в своєму "ближньому оточенні" заявили 40% опитаних.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.