МЗС Франції, Німеччини та Польщі стурбовані ситуацією у Криму

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.02.2014 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22942

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі висловили крайню стурбованість ситуацією в Криму і закликали всі сторони в Україні утримуватися від дій, які могли б поставити під сумнів суверенітет і територіальну цілісність України.

"Ми вкрай стурбовані нестабільною ситуацією в Криму. Все має бути зроблено, щоб знизити напруженість у цій східній області і розвивати мирний діалог між залученими сторонами" , - йдеться в поширеній в п’ятницю спільній заяві міністрів.

"Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету та територіальної цілісності країни. Ми звертаємося до всіх сторін в Україні з тим, щоб вони утримувалися від будь-яких дій, які могли б поставити під сумнів ці суверенітет і територіальну цілісність", - підкреслюється в документі.

Крім того, в заяві йдеться про те, що глави МЗС Франції, Німеччини та Польщі взяли до відома повідомлення про створення перехідного уряду, який підтримала парламентська більшість.

"Перехідному уряду доведеться зустрітися із серйозними викликами, пов’язаними з поліпшенням життя громадян України. Йдеться про боротьбу з корупцією та про повагу демократичних цінностей. Ми готові підтримати Україну в її зусиллях", - наголошується в заяві.

"Ми переконані, що політичній стабільності і реформам в Україні необхідний консенсус, який підтримали б усі сторони без винятку", - підкреслюють міністри трьох країн ЄС.

Як повідомлялося раніше, 27 лютого парламент Криму, який зранку був захоплений невідомими, які назвали себе "самообороною російськомовних громадян", прийняв постанову про проведення в Автономії республіканського (місцевого) референдуму з питань удосконалення статусу і повноважень Автономної Республіки Крим. Точна кількість депутатів, які голосували за ці рішення, невідома.

У ніч на 28 лютого у Криму невідомі зайняли територію аеропортів "Сімферополь" та "Бельбек" в Севастополі.

Глава МВС України Арсен Аваков розцінює ситуацію з блокуванням аеропортів у Криму як "збройне вторгнення і окупацію".

Наразі невідомі озброєні люди продовжують "патрулювати" територію біля аеропорту «Сімферополь». Вони не приховують свою приналежність до Російської Федерації.

28 лютого Верховна Рада підтримала постанову щодо подій в Криму, в якій вимагає від Російської федерації припинити зазіхання на державний суверенітет.

МЗС України направило російському МЗС пропозицію щодо консультацій з приводу ситуації в Криму. Російське зовнішньополітичне відомство, у свою чергу, заявило, що розглядає події, що відбуваються в АРК, як "наслідок внутрішньополітичних процесів останнього часу в Україні, і в цьому контексті не бачить необхідності в проведенні пропонованих українською стороною невідкладних двосторонніх консультацій".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.