Обама-Путіну : Можлива міжнародна ізоляція Росії

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 2.03.2014 03:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22948

У телефонній розмові із Президентом Росії Владіміром Путіним, Президент США Барак Обама заявив, що порушення норм міжнародного права з боку Росії призведе до більшої політичної і економічної ізоляції.

Президент США також висловив глибоку стурбованість у зв’язку з явним порушенням Росією українського суверенітету і територіальної цілісності. Про це йдеться у заяві Білого дому для ЗМІ.

"Президент Обама говорив протягом 90 хвилин у другій половині дня з Президентом Росії Путіним про ситуацію в Україні. Президент Обама висловив глибоку стурбованість у зв’язку з явним порушенням Росією українського суверенітету і територіальної цілісності, що є порушенням міжнародного права, у тому числі зобов’язань Росії відповідно до Статуту ООН, її угоди з Україною від 1997-го року щодо військового базування, та Будапештського меморандуму 1994-го року та Гельсінських угод. Сполучені Штати засуджують військове втручання Росії на українські території", - йдеться к поширеному Білим домом документі.

"Сполучені Штати закликають Росію до де-ескалації напруженості через повернення її військ назад на бази у Криму, та закликають утримуватися від будь-якого втручання в Україні. Ми послідовно наголошували, що визнаємо глибокі історичні та культурні зв’язки Росії в Україну і необхідність захисту прав етнічних росіян та меншостей в межах України. Український уряд чітко заявив про свої наміри захищати права усіх українців та дотримуватися міжнародних зобов’язань України, і ми будемо продовжувати закликати їх робити це" - йдеться у заяві.

"Президент Обама сказав Президенту Путіну, що, якщо Росія стурбована ставленням до етнічних росіян та меншостей в Україні, то належним способом вирішення цієї стурбованості є пряма взаємодія з урядом України та відправка міжнародних спостерігачів під егідою Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй або Організацією з безпеки і співробітництва в Європі ( ОБСЄ). Як член обох організацій, Росія зможе брати участь у таких місіях. Президент Обама закликав негайно докласти зусиль, щоб почати діалог між Росією та українським урядом, за допомогою міжнародного співтовариства, у разі потреби. Сполучені Штати готові брати участь у такому процесі", - говорить документ.

"Президент Обама дав зрозуміти, що подальше порушення суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії може негативно вплинути на позиції Росії в міжнародному співтоваристві. У найближчі години і дні Сполучені Штати будуть вести негайні консультації з союзниками і партнерами в Раді Безпеки ООН, Північноатлантичній раді, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, і підписантами Будапештського меморандуму. Сполучені Штати призупинять подальшу участь у підготовчих нарадах до Великої Вісімки. Надалі, порушення норм міжнародного права з боку Росії призведе до більшої політичної і економічної ізоляції", - твердить заява Білого дому.

"Народ України має право визначати своє майбутнє. Президент Обама наказав його адміністрації продовжити невідкладну роботу з міжнародними партнерами, щоб забезпечити підтримку українського уряду, в тому числі негайної технічної та фінансової допомоги. Надалі, ми будемо продовжувати тісні консультації з союзниками і партнерами, урядом України та Міжнародним валютним фондом, щоб забезпечити новий уряд значною допомогою для забезпечення фінансової стабільності, щоб підтримати необхідні реформи, щоб дозволити Україні провести успішні вибори, та щоб підтримувати Україну на шляху до демократичного майбутнього".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.