В Інституті Історії АНУ презентували “Реабілітованих історією”

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 3.03.2007 17:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2295

Тридцять шість томів із серії “Реабілітовані історією” презентували в Інституті Історії Академії наук України.

Тридцять шість томів, у яких понад сто п'ятдесят тисяч прізвищ. Такою є неповна історія репресій в Україні, яку в п'ятницю презентували в Інституті історії Академії наук України. Спільну працю істориків, краєзнавців, товариства "Меморіал" та Служби безпеки ще не завершено. Хоча двадцять одна область уже підготувала свій том, а деякі - навіть по кілька.

НайповнІше у цій монументальній праці представлена Черкаська область. Журналіст Петро Жук з колегами видали аж п'ять томів.

Він зізнався - офіційна реабілітація часом затягується. Тому доводиться порушувати правила і вносити в перелік прізвища ще нереабілітованих. Утім, найбільшою несподіванкою для журналіста стала не кількість жертв репресій, а невідомі раніше документи - саморобні листівки на тонкОму папері і шпалерах.

Петро Жук, член редколегії видання "Репресовані історією":
"У 1937 році. в пік репресій розповсюджувалися листівки, які свідчили, що український народ навіть тоді не був стадом, бидлом. Навіть у ті страшні роки він не става на коліна. а боровся".

З'ясовувати правду упорядники тридцяти шеститомного видання "Реабілітовані історією" почали ще у 1991-му. Однак через проблеми з коштами робота затягнулася надовго. Але Голова редколегії, дев'яностодворічний академік Петро Тронько, сподівається - вже за кілька років роботу над видАнням вдасться завершити.

Петро Тронько, голова редколегії видання "Реабілітовані історією":
"Області є такі, що я мушу звонити і прости гроші. Умоляти - будь ласка, хоч є рішення Верховної ради, рішення уряду. Там все розписано, виконуйте".

Спочатку науковцям було важко знайти спільну мову з СБУ. Ті не хотіли усвідомлювати, наскільки важливою є публікація такого видАння. Утім всі непорозуміння вже позаду. А от ФСБ Росії не йде на контакт з українськими істориками.

Валерій Васильєв, старший науковий співробітник інституту історії НАН України:
"ФСБ - важке питання. На жаль, особливо, останніми роками, ми знаємо, які процеси проходять у цій державі. Нам важко працювати з цією державною структурою, але ми не страчаємо надію".

Видання багатотомника "Реабілітовані історією" - державна програма, яка здійснюється згідно з постановами парламенту і Кабміну. На презентацію до холодної зали Інституту історії Академемії наук крім київських фахівців приїхали ентузіасти з усіх областей України. Запрошували також представників парламенту, Кабміну та Секретаріату Президента. Однак ті на презентацію не з'явилися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.