У Петербурзі відбулася масова акція протесту. Проти протестувальників кинули ОМОН

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 3.03.2007 19:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2296

Сьогодні у Санкт-Петербурзі, вперше за останні роки, відбулася масова акція протесту опозиційних сил: від Нацболів до СПС та “Яблока”. У несанкціонованій демонстрації та мітингу, який розігнав ОМОН, брав участь екс-прем'єр Кас'янов.

Сьогодні у Петербурзі попри заборону властей відбувся опозиційний "Марш незгодних".

Учасники маршу, пройшли по Невському проспекту в Петербурзі, прорвали щонайменше три ланцюги очеплення міліції. За твердженням організаторів демонстрації, колона мала намір пройти до Дворцової площі.

Наразі "Марш незгодних" в Петербурзі закінчився. Два десятки активістів, що мали намір разом з Максимом Резніком, лідером петербурзького "Яблука", дійти до будинку Адміралтейства, розчинилися в натовпі.

Раніше організатори несанкціонованого мітингу "Маршу незгодних" опозиційного руху "Інша Росія" намагалися влаштувати мітинг у центрі міста, але були відкинуті ОМОНом із сходів будівлі колишньої Державної Думи у Гостинного двору.

Разом з тим біля будівлі колишньої Державної Думи залишаються близько двохсот мітингувальників, блокованих ОМОНом, які час від часу викрикують протестні гасла.

Як заявили організатори забороненого властями маршу, їх головна мета - висловити протест проти підвищення комунальних платежів і використання адміністративного ресурсу на виборах в Законодавчі збори.

Учасники "Маршу незгодних", прориваючи кордони міліції, змогли пройти по Невському проспекту до будівлі колишньої Державної Думи у Гостинного двору. Там пройшов стихійний мітинг, присутні скандували гасла: "Це наше місто!", "Нам потрібна інша Росія!".

ОМОН затримує депутата Сергія Гуляєва

Наразі, городяни, що стихійно зібралися, і учасники акції "Маршу незгодних" поступово почали розходитися. Рух автотранспорту по Невському проспекту, паралізований із-за проведення несанкціонованого ходу, відновлено в 14:00 мск.

Перед акцією було затримано лідера НБП Едуард Лімонов, ГУВС цю інформацію поки не підтверджує.

Під час мітингу лідер петербурзьких нацболів Андрій Дмітрієв заявив, що Лімонова зараз везуть до суду на Ліговськом, 56.

"Затримано декілька десятків учасників несанкціонованої акції. Дані про затриманих зараз уточнюються", - сказав представник ГУВС. Організатори маршу говорять про сотні затриманих.

При затриманні постраждав депутат місцевих законодавчих зборів Сергій Гуляєв . Його стягнули зі сходинок, і Гуляєв при цьому ударився головою.

Пізніше Гуляєв був відпущений з 27 відділення міліції Центрального РУВД, куди його доставили з Думської вулиці. Як він повідомив, зараз він написав пояснення з приводу того, як він опинився на несанкціонованій акції. На думку депутата, для його затримання було необхідне представлення прокурора або рішення трійки суддів.

Сергій Гуляєв має намір звернутися в травмпункт, оскільки підозрює, що при затриманні отримав травму хребта - близько 20 метрів співробітники ОМОН волочили його по землі.

Учасники акції побили співробітника Омона - інцидент відбувся на гранітних сходах у Думської башти. Немолоді жінки почали бити співробітника міліції, який насилу вирвався.

Серед тих, що опинилися в оточенні - жінка з коляскою і дитиною. За словами кореспондента "Фонтанки", учасники оточення відмовилися її випустити за огорожу, пославшись на наказ "нікого не випускати".

Всього, по разным даним, в марші взяли участь від двох до шести тисяч чоловік. "Це була наймогутніша акція протесту", - заявив лідер Об'єднаного Цивільного Фронту Гарі Каспаров.

Сам факт проведення акції він вважає колосальним успіхом.

Тим часом екс-прем'єр РФ, лідер Народно-демократичного союзу Михайло Касьянов сказав журналістам після закінчення мітингу на площі Повстання, що "нинішня акція - абсолютно яскрава демонстрація, що жителі Санкт-Петербурга не хочуть миритися з свавіллям влади".

При цьому Касьянов звернув увагу на те, що "у петербуржців крім федеральних проблем є величезна кількість проблем, пов'язаних безпосередньо з життям міста". "Люди просто киплять", - поділив своєю думкою екс-прем'єр.

Він виразив задоволення тим, що минулий мітинг "став демонстрацією солідарності різних сил". "Те, що на мітинг прийшло декілька тисяч громадян, показує, що люди подолали страх, хоча їх по суті залякували всю передуючу мітингу тиждень", - сказав екс-прем'єр.

Губернатор Петербургу Валентина Матвієнко розцінює "Марш незгодних", що пройшов в місті в суботу, як провокацію.

"Те, що сьогодні відбулося в місті, це провокаційні дії, адже і приїхали організовувати цей мітинг "гастролери" з Москви, прибули два вагони - близько 120 чоловік - екстремістськи налаштованих молодіжних угрупувань. Скажіть, кого не влаштовує, що місто стабільно розвивається", - сказала Матвієнко.

За її словами, власті міста пропонували організаторам маршу провести мітинг в місцях безпечних і зручних для подібних заходів. "Нам же сказали немає. Сказали: ми підемо по Невському, ми перекриємо проспект", - додала губернатор.

"Скажіть, повинна бути влада в місті? Влада зобов'язана не допускати безладів і погромів на вулицях. Наше місто завжди було містом з твердими демократичними традиціями. Для керівництва Петербургу важливо надавати можливість всім висловлювати критику в адресу властей, але тільки в цивілізованій формі", - сказала Матвієнко.

За її словами, обурливе те, що організатори маршу закликали приходити на захід з маленькими дітьми і старезними батьками.

"До якого цинізму потрібно дійти, щоб прикриватися дітьми і літніми людьми для досягнення своїх цілей?", - підкреслила Матвієнко.
"Звідки такі кошти(на проведення маршу). Учасники йшли з гаслами "Підтримаємо Ходорковського!" і "Березовський - ми з вами!". Після цього стає зрозумілим - звідки гроші", - сказала губернатор.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.