ЄС готує для України щонайменше 11 мільярдів євро допомоги

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.03.2014 15:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22975

Європейський союз розробив для України пакет заходів фінансової та економічної допомоги.

Грошова підтримка загалом оцінюється сумою в 11 мільярдів євро, що можуть бути надані протягом наступних кількох років. Таку заяву зробив сьогодні голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу після засідання колегії за участю всіх єврокомісарів, яка була присвячена відповіді Європейського союзу на ситуацію в Україні.

Зокрема, за його словами, вже протягом декількох тижнів Київ може отримати від Єврокомісії погоджену грошову макрофінансову підтримку сумою 610 мільйонів євро.

«Цей пакет допомоги з усіма його складовими, може надати Україні загальну підтримку сумою щонайменше 11 мільярдів євро протягом наступних декількох років. Гроші передбачені з бюджету ЄС, від базованих у Євросоюзі міжнародних фінансових установ. Цей пакет має на меті підтримати орієнтованій на реформи український уряд, що включає всі політичні сторони», – каже голова Єврокомісії.

Зокрема, як пояснює Баррозу, пакет допомоги включатиме негайні, короткотермінові та довготермінові заходи, що передбачають торговельну, економічну, технічну та фінансову підтримку України.

Фінансова частика пакету поміж іншим містить 1,6 мільярда євро позик та макрофінансової допомоги. Передбачені також 1,4 мільярда євро у формі грантів, з яких 600 мільйонів можуть надійти протягом наступних двох років. Голова Єврокомісії додає, що плануються ще 3 мільярди євро від Європейського інвестиційного банку на 2014-16 роки. Також запропоновано створити трастовий фонд, з якого можуть надходити гроші, надані європейським бюджетом та окремими країнами-членами ЄС.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі, загальний план допомоги Україні, розроблений Європейською комісією має бути представлений завтра на екстреному саміті голів держав та урядів ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.