У Раді АРК дали зрозуміти, що поспішають до Росії, щоб уникнути відповідальності в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.03.2014 14:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22977

Віце-спікер Верховної Ради Крим Сергій Цеков пояснив рішення кримського парламенту про входження Криму до складу Російської Федерації погрозами з боку центральної української влади та нагнітанням ситуації.

Про це він сказав журналістам.

За його словами, з 86 зареєстрованих у залі 78 проголосували за дане рішення, тобто "більше двох третіх голосів від складу парламенту".

При цьому, відповідаючи на питання, чому в першому пункті постанови приймається рішення про входження до складу РФ, а наступний пункт - про призначення референдуму, він зазначив: "Ми просто враховували ситуацію. Крім того, ми повинні зіставити наші процеси, які повинні йти в наших взаєминах з Росією, Україною та іншими країнами міжнародного співтовариства, і щоб ситуація не нагніталася. Якби діяли ті демократичні принципи, про які дуже люблять говорити в Україні, якби не було цих постійних погроз з боку нинішньої нелегітимної влади України, то, можливо, ми пішли б тим шляхом, який ми вибирали раніше. А з урахуванням того, що погрози сиплються і є не просто погрозами, є конкретні дії, ми вже пішли на прийняття цього рішення".

Відповідаючи на питання, чи не є нинішня ситуація анексією Криму Росією Цеков зазначив: "Мені здається, що була анексія Криму Україною, якщо вже називати своїми іменами. Саме виходячи з цієї ситуації і настроїв, ми прийняли рішення про входження до складу РФ. Ми думаємо, що нам так буде набагато краще і комфортніше".

На питання про те, чи не чи зросте небезпека військового конфлікту в Криму, він заявив: "Ця небезпека військового конфлікту росла сама по собі. Подивіться на вчорашні рішення Генеральної прокуратури України, яка оголосила про затримання Сергія Аксьонова та Володимира Константинова. Тобто центральна влада України декларує, що вона не бажає з нами домовлятися, що методи силові і залякування - це, на жаль, методи сучасної української влади".

Щодо рішення про перенесення референдуму на 16 березня, він сказав: "Ми хочемо робити швидко все. Ми хочемо, щоб ця криза розв’язався якомога швидше".

На питання про можливу реакцію української влади на рішення кримського парламенту Цеков зауважив: "Ми очікуємо обурення " .

У той же час він підкреслив, що до таких дій в автономії спонукали дії націонал- радикалів, фашистів і нацистів: "Дії націонал-радикалів, фашистів і нацистів спонукали нас повернутися до теми статусу Криму".

Він також заявив, що вважає, що свого часу СРСР і Росія подарували Україні незалежність абсолютно спокійно і нормально.

"Хотіли б, щоб до нашого рішення поставилися з такими ж почуттями, тому що довгі роки перебування в складі України, на жаль, не зробили Крим по-справжньому українським. Крим залишався разом з Росією, і сьогодні ми просто це рішення закріпили", - сказав Цеков.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.