Рада Безпеки ООН провела п’яте за десять днів засідання по Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.03.2014 02:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22991

10 березня Рада Безпеки ООН провела закрите засідання по Україні. За останні десять днів це вже п’ята зустріч Ради, що присвячена українській кризі. Присутність російських збройних сил в Криму - доведена.

Про ситуацію в країні членам Ради доповів заступник Генерального секретаря з політичних питань Джеффрі Фелтман, повідомляє Центр новин ООН.

Після засідання Постійний представник Люксембургу Сільві Лукас розповіла, що члени Ради закликали всі сторони проявляти стриманість.

«Під час обговорення члени Ради Безпеки знову висловили глибоку стурбованість з приводу триваючої кризи і наголосили на терміновій необхідності деескалації обстановки. Члени Ради повторили свій заклик до всіх сторін проявляти максимальну стриманість, а також утримуватися від дій і риторики, які можуть ще більше погіршити ситуацію або нашкодити атмосфері, необхідної для справжнього діалогу», - сказала Сільві Лукас в бесіді з акредитованими при ООН журналістами.

За її словами, члени Ради Безпеки підкреслили необхідність знайти рішення кризи на основі принципів Статуту ООН, включаючи мирне вирішення суперечок і повагу територіальної цілісності України, її суверенітету і політичної незалежності.

Члени Ради Безпеки вітали добрі послуги Генерального секретаря ООН з пошуку мирного вирішення кризи. Вони вітали також візит в Україну помічника Генерального секретаря і його намір відвідати різні регіони, в тому числі Крим, і підкреслили важливість того, щоб йому був наданий повний і безперешкодний доступ.

Члени Ради закликали до всеосяжного політичного діалогу, що враховує різноманіття українського суспільства, і забезпечення прав усіх жителів країни.

Голова Ради повідомила, що ряд членів Ради підкреслили, що запланований на 16 березня референдум про статус Криму суперечить конституції України і, таким чином, незаконний.

За словами Голови, вони також привітали зусилля ОБСЄ, що вживаються за підтримки інших міжнародних організацій, зокрема ООН та Європейського союзу, щодо створення вартого довіри механізму спостереження, знову підкресливши необхідність безперешкодного і безпечного доступу для місії.

Голова Ради Безпеки ООН уточнила, що вона не виступає із заявою для преси від імені всіх членів Ради. За її словами, вона просто розповіла про хід обговорення на засіданні. Відповідаючи на запитання журналіста, Сільві Лукас сказала, що не буде коментувати можливість виступу в.о. прем’єр-міністра України перед членами Ради, оскільки такого запиту поки не отримувала.

Виступаючи слідом за послом Люксембургу, постійні представники Франції і Великобританії заявили, що їхні країни вважають референдум по статусу Криму незаконним і не мають наміру визнавати будь-які його результати.

Постійний представник Франції при ООН Жерар Аро заявив, що референдум в Криму «організувала Росія, країна, яка вже готова визнати його результати». Він попередив, що «анексія» Росією Криму призведе до дуже серйозних наслідків. Жерар Аро сказав, що ситуація на півострові погіршується з кожним днем. За його словами, там «спостерігається нарощування російських збройних сил».

Представник Франції виклав бачення своєї країни шляхів врегулювання української кризи, основні елементи якої зводяться до створення уряду національної єдності і спрямування до Криму міжнародних спостерігачів, яких за його словами, «поки туди не пускають».

Постійний представник Великобританії Марк Лайалл Грант сказав, що багато міжнародних спостерігачів не були допущені на півострів. Але деяким з них, побувати там вдалося.

Посол Великобританії заявив, що ці спостерігачі не знайшли доказів того, що в Криму спостерігається утиск прав російськомовного населення. За його словами, ці спостерігачі повідомляють, що «зростання напруженості між різними громадами Криму виникло там у зв’язку з присутністю російських військ».

Посли Франції та Великобританії заявили, що вони будуть раді заслухати в Раді в.о. прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про ситуацію в Україні.

Від «Аратти». У разі визнання Росії стороною суперечки, а Рада безпеки ООН вже має на це вагомі докази, то згідно Статуту ООН (стаття 27) Росія повинна утриматися від голосування при прийнятті рішення щодо конфлікту навколо АР Крим.

Раніше офіційний Кремль заперечував наявність російських збройних сил в Криму, чисельність яких складає за різними підрахунками від 18 до 30 тисяч вояків, списуючи їх на "сили самооборони Криму".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.