Інтернет-конференція з Юрієм Шиловим

Автор/джерело -  © “Віче”



Дата публiкацiї - 19.05.2006 20:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=230

19 травня цього року з відвідувачами Рідновірського інформаційно-аналітичного ресурсу “Віче” спілкувався видатний український учений-археолог, письменник, академік Юрій Олексійович Шилов.

Велеслав Бас:
- Багато рідновірів вважають слово «язичник» образливим. Як ВИ до цього ставитесь і як себе визначаєте?


Відповідь:
- Древньоруське “язичник” – це “народник”, тобто “націоналіст”. Нічого образливого! Справа суспільної звички. (як “арії”). Себе визначаю дослідником; як мене визначають, то справа вже не моя.

Веселун:
- Це правда, що Юрій Шилов ніколи не посміхається?


Відповідь:
- Неправда :-)

Гендалф:
- На скільки безпечно розкопувати кургани (чи є аналогію з єгипетськими пірамідами)? Чи були смертельні випадки? Якщо так, то що стало причиною?


Відповідь:
- Читайте мої документальні романи “Святині” та “Что Бог дал” (Київ, 2001, 2005 р.)

Ігор:
- Чи відомі поховання трипільських часів із людськими рештками? Я читав, що трипільці найчастіше спалювали покійників... Якщо відомі, то до якого расового типу/підтипу можна віднести їх? Чи проводилися якісь дослідження у цьому напрямку?


Відповідь:
- Відомі. Для раннього і середнього Трипілля – у печері Вертеба (Тернопільщина); для пізнього – могильники Одещини. Останки досліджували антропологи С. І. Круц, С. П. Середа та ін. Складаються з двох антропологічних типів: місцевого (палеоєвропейський) та прийшлого (середземноморський: Чатал-Гуюк?)

Ігор:
- Які методи визначення віку (методи датування) використовуються (зокрема, Вами) при аналізі таких пам’яток, як Кам’яна Могила? Зараз часто посилаються на радіовуглецевий метод, проте, наскільки мені відомо, він застосовується лише для органічних залишків...


Відповідь:
- Для Кам’яної Могили: археологічні датування Б. Д. Михайлова, археоастрономічні – А. Г. Кифішина. Крім С-14 використовуються (але рідко) ізотопи Са та ін. Для неорганіки – палеомагнітний тощо.

Ирина Рашева:
- Здравствуйте, Юрий Алексеевич. Посмотрев Ваши публикации, поняла, что совсем не знаю историю своей страны. Подскажите, пожалуйста, какие места можно или нужно посетить, показать детям. Где с интернете можно прочитать Ваши книги и монографии?


Відповідь:
- Сам Інтернетом не займаюсь - шукайте за прізвищем. Подивитися пам’ятки: Кам’яна Могила (біля міста Мелітополь), приватний музей “Аратта-Україна” в селі Трипілля під Києвом, та ін.

Ігор:
- У деяких інтернет-ЗМІ повідомлялося, що за Вашою участю відкрито музей Трипільської культури. Я б дуже хотів його відвідати, проте інформації про розташування, час роботи тощо... ніде не знайшов. Чи можете Ви привести такі дані?


Відповідь:
- Див. відповідь на попереднє питання. При музеї є постійні співробітники. Адреса: маршрутним автобусом із Києва (метро “Видубичі”) до села Трипілля (до зупинки “Школа-інтернат”).

Оля:
- Яка археологічна експедиція найбільше запам'яталась й принесла найбільше «археологічне» щастя з багатьма відкриттями?


Відповідь:
- Розкопки курганів біля села Старосілля (1972, 1981, 1991-1995 рр.) та міста Комсомольськ (1992-1993, 2002-2006 рр.). Див. мої книги.

Ігор:
- Інколи у Ваших книгах зустрічаються згадки за протописьмена, які наявні на деяких пам’ятках трипільських часів. Було б надзвичайно цікаво детальніше почути про це.


Відповідь:
- Див.: А. Г. Кифишин “Древнее святилище Каменная Могила. Опыт дешифровки протошумерского архива XII-III тысячелетий до н. э.” – К.: Аратта, 2001.

Від адміністратора: - На жаль, пане Ігорю, режим інтернет-конференції не дозволяє висловлюватися надто детально.

Олекса:
- Шановний Юрій Олексійович! Яка політична сила в Україні, на Вашу думку, найбільш правильно, гармонійно намагається розвивати ідеологію держави України?


Відповідь:
- Найбільш правильно – Українська Консервативна Партія (Г. В. Щокін). А відносно гармонії, – мабуть, ніяка.

Василь:
- Суть спасительства? Наведіть критерії в формі заповідей чи інших норм поведінки і чи є ці норми впровадженні в культурний простір українського життя?


Відповідь:
- Суть Спасительства – зняття протиріч (включаючи буття-і-небуття). Для України характерний козацький Спас. Народний Спаситель – Козак Мамай; конкретні втілення – у легендах про Івана Сірка, Семена Палія, Нестора Махна.

Svarog:
- Слов'янська єдність. Як Ви її розумієте? Чи є можливості реалізації в сучасних умовах?


Відповідь:
- Єдність, подібна до організму. Дуже важко, але необхідно узгодити: хто “голова”, “серце” і т. д. Можливості реалізації є, тим паче, що нереалізація – смерті подібна.

Ярослав Бабич:
- Сучасний поховальний обряд за звичаєм. Це - одне з найбільш дискусійних питань в середовищі рідновірів. Ключове питання: кремація чи поховання із збереженням матеріального носія людини - тіла? Що із цього приводу говорить археологія? Яка Ваша думка із цього приводу?


Відповідь:
- Археологія говорить: або дуже ретельно пов’язувати поховання з виходом на польову першооснову матеріального світу (з “потойбіччям”) – або спалювати (тобто ламати кістяк).

Олександр:
- На Вашу думку в чому суть людського існування
?

Відповідь:
- У людини три тіла: плоть, кістяк, біополе. І три життя: в материнському череві, на землі, в ноосфері. Сутність земного життя: наростити кістяк (“кінескоп”), а з його допомогою напрацювати біополе (душу) – щоб з цим перейти (після смерті плоті) в ноосферу.

Богдан:
- Юрію Олексійовичу, Ви у своїх творах намагаєтесь нібито вказати «шлях руху людства у майбутнє». І це нібито неоязичництво. Однак себе (нео)язичником Ви не звете. Наскільки етично в такому випадку з Вашого боку, стоячи осторонь, вчити інших «уму-разуму»?


Відповідь:
- Я дослідник минулого, діагностик сучасного, провидець майбуття. Оскільки історія рухається по спіралі, то знаючи початок (“весну”) цивілізації, можна передбачити кінець I і початок II витка. Ці початки назвали “язичництвом” та “неоязичництвом”. Може назвуть інакше; зафіксую в дослідженнях і ті назви.

Богдан:
- А яким чином спасителі мусять знімати протиріччя? Яка методологія цього процесу?


Відповідь:
- Протиріччя буття-і-небуття знімаються самопожертвою (різноманітних форм).

Богдан:
- А чому Ви так боїтесь неприємних запитань?


Відповідь:
- Яких саме?

Ярослав Бабич:
- Протокомуністичний устрій древніх держав. Який досвід він дає сучасності? Чи бачите Ви потребу і можливості втілення цього досвіду?


Відповідь:
- Французьке “комунізм” відповідає слов’янському “община”; тепер більше говорять про “самоврядування”. Спільне – гармонійність суспільного буття.

Богдан:
- Що ви думаєте про Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко і Олександра Мороза?


Відповідь:
- Різне ;)

Велеслав Бас:
- Чим для Вас є Боги? Чи практикуєте спілкування з вищими силами?


Відповідь:
- Практикує кожна людина – хто свідомо, хто інтуїтивно. Віддаю перевагу другому. В розумінні БОГА (“ЩАСЛИВА ДОЛЯ”, у перекладі з санскриту на слов’янські мови) близький до М. Д. Руденка (“Гносис та сучасність” – Тернопіль: “Джура”, 2001).

Гендалф:
- Чи збираєте Ви ритуальні предмети і чи використовуєте їх у якихось практиках?


Відповідь:
- НІ.

Речник Речник:
- Юрію Олексійовичу, у своїх книгах Ви кажете, що розкопувати кургани небезпечно в силу ряду причин. І тим не менш Ви кілька років тому знову відважились на розкопки. Чим Ви керуєтесь?


Відповідь:
- Не розкопую, а є присутнім (письменник, дещо консультант).

Богдан:
- Юрію Олексійовичу, дослідження курганів - це руйнування древніх поховань. Як з етичної сторони ви оцінюєте дії археологів і свої, зокрема?


Відповідь:
- Розкопував те, що потрапляло в зону господарчої руйнації. Тобто рятував інформацію, а нищив – по необхідності. Це провина, подібна до солдатської.

Богдан:
- Ви даєте обтічні відповіді на питання. Чому?


Відповідь:
- Економія простору і часу.

Полтавець:
- Ви розкопували кургани, певно, знаєте якісь таємниці відомі стародавнім жерцям і повинні володіти деякими надприродними вміннями?


Відповідь:
- Найголовніші таємниця і вміння – перехід із речовинних проявів у польову першооснову матеріального світу.

Велеслав Бас:
- Якщо вірити Євгену Маланюку, то община більш характерна для північного сусіда. Тому найбільшими революціонерами є Вітте та Столипін. Ми, українці, більш схильні до хуторянства. Як гадаєте?


Відповідь:
- Січ – то не хутір. І не за хутір боровся Нестор Махно.

Олександр:
- Які відомі сучасники найбільше приносять шкоди становленню держави України її ідеологічній та концептуальній владі? Хто формує концептуальну та ідеологічну владу в Україні?


Відповідь:
- Ті самі, що у 1918 році розв’язали Громадянську війну, а з 1921 – голодомори. (За даними Сенатської комісії США 1918 року, більшовицький уряд складався з 16 росіян і 371 єврея – 265 з яких прибули до Петрограду із-за кордону по ліні Інтернаціоналу).

Лада:
- Доброго дня, пане Юрію! Останнім часом дуже яскраво у ЗМІ та на багатьох інтернет-сайтах чітко простежується нав’язування широкому загалу твердження: «Якщо ми надто серйозно ставитимемося до Трипільської культури та пов’язуватимемо сучасних українців з жителями прадавньої Аратти, то з нас сміятиметься увесь світ». Крім того, більшість представників так званої вітчизняної «офіційної науки» дослідження (в тому числі і Ваші) тієї епохи вперто називають псевдонауковими. Чи вдається Вам якось долати цей спротив і ярлики, навішувані на Вас у кращих традиціях часів СРСР? Яке ставлення до цієї проблеми незаангажованих науковців з інших країн? Дякую. Зі щирою повагою! Лада.


Відповідь:
- Сміх – зброя не завжди чесна. “Увесь світ” (на VIII Всеслов’янському з’їзді у Празі, червень 1998) прийняв Програму, яка починається з визнання українських Аратти (археологічної культури Трипілля), архіву Кам’яної Могили тощо. Відкриття Ю.О. Шилова підтримані (опубліковано) академіками О. М. Трубачовим і Б. О. Рибаковим; автору НТІ (Нової теорії історії людства), присвоєно звання академіка в Україні, Росії, США.

Володимир:
- Пане Юрій! Що сталось з розкопаною могилою Гандхарви, Де його кості. Деякі вчені ототожнюють трипільців з пелазгами, що Ви думаєте про це? Єгор Классен називає всі племена арійців які переселилися з території Причорномор’я і заселили Грецію, о. Кріт, Трою, Апеннінський півострів – слов’янами. Чи так це? Бєлінський в своїй книзі “Країна Моксель” доводить, що росіяни зовсім не слов’яни. Це підтримують багато і других вчених і навіть в Росії.


Відповідь:
- Останки втілення Гандхарви знаходяться в Інституті археології НАНУ.

Спорідненість з пелазгами виявляється в усатівському варіанті (Одещина) пізнього Трипілля. Тут же виявляється спорідненість і з частиною слов’ян (оріяни Влес-книги).

Простежується родовід: оріяни – оріси – русени (етруски, родичі пелазгів) – рароги (русичі Прибалтики, які разом із варягами дали Русі династію Рюріковичів – які, покняживши на Київщині, пішли творити Московію).

haidamaka:
- Яка Ваша думка щодо тези про вірменоїдну зовнішність трипільців? чи є цьому спростування? який був антропологічний тип у трипільців? Дякую!


Відповідь:
- Відповідь була. Вірменоїдний, та й то не чітко, лише один череп (за С. П. Сегедою).

Ольга:
- Кажуть, що людину формують ті казки, які вона у дитинстві слухає. Чи досліджували Ви, які казки розказували у ті давні часи? Чи суттєво змінилися образи, персонажі і сюжети протягом цього часу?


Відповідь:
- Казки – залишки міфів. Досліджував міфи, легенди, перекази, трохи й казки (див. мої “Джерела витоків української етнокультури”, 2002.)

Велеслав Бас:
- Давайте визначимось з оптимальним поховальним обрядом. Якби на Вас була відповідальність, то Ви б поховали у землю чи піддали кремації?


Відповідь:
- При існуючому в Європі стані духовної культури – оптимальна кремація.

Ольга:
- Виходячи з ідеї періодичності розвитку людства, як можна охарактеризувати теперішній етап і що б Ви відзначили як найважливіше для подальшого розвитку.


Відповідь:
- Відповідь див. вище. Нині – “початок березня”.

Богдан:
- «Протиріччя буття-і-небуття знімаються самопожертвою (різноманітних форм)» Самопожертва для людини - це самогубство. Ви за тотальний український суїцид? Скажіть, а кого і від чого порятував анархіст Нестор Махно? І як Ви оцінюєте його дружбу з більшовиками?


Відповідь:
- Людина – смертна. Ритуальним “самогубством” – спасительством ішли з життя престарілі вожді (Н. Н. Велецкая “Языческая символика славянских архаических ритуалов” – М.: Наука, 1978). Самопожертва (Шевченко, Матросов, Висоцький...) – не тільки самогубство.

“Ви за тотальний український суїцид?” – мрія послідовників Ленінського Раднаркому! Чи не з них Ви?

Комуніст-анархіст Нестор Махно порятував честь слов’ян від ганьби, заподіяної комуністами-більшовиками. Дружби між ними не було, були офіційні угоди (про допомогу більшовикам у боротьбі з Денікіним, Врангелем тощо.)

Богдан:
- Сьогодні багатьма ставиться під сумнів факт існування Велесової книги. Які є аргументи за і проти?


Відповідь:
- За достовірність: існування Веди слов’ян (знайдена в Родопах в XIX ст.), значні тексти на статуях із Ретри, П’ятигорська (знахідки XVII-XVIII ст.) та ін., козацькі Заповіти (оприлюднені у 2004-2005 роках) тощо.

Проти: неймовірність збереження, як і всякої Священної Книги.

Богдан:
- Що ви думаєте про українських язичників і РУНВіру?


Відповідь:
- В РУНВірі багато штучного. Українським та ін. “- язичникам” не вистачає “нео-”.

Богдан:
- Який сенс переходу в ноосферу? Що чекає там людину?


Відповідь:
- “Ноосфера” В. І. Вернадського у моїй термінології – “польовий світ”, куди після смерті плоті потрапляє наше біополе (душа). Там на нас чекає польове, безтілесне буття – якісно інше, ніж на землі, у речовинному світі.

Ольга:
- Зараз Україна вибирає між двома векторами подальшого розвитку: європейським і російським. Який з історичної точки зору Ви вважаєте більш сприятливим для України?


Відповідь:
- Власний, корінний (від найпершої держави Аратта) – від якого пішли і Європа, і Росія також.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.