США і союзники підуть на серйозні кроки проти Росії, якщо вона визнає референдум у Криму

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.03.2014 19:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23013

Державний секретар США Джон Керрі попередив сьогодні, що Сполучені Штати разом із їхніми союзниками підуть на негайну й серйозну серію кроків проти Росії, якщо Москва визнає результати планованого на неділю референдуму про вступ Криму до Росії.

Виступаючи в бюджетному комітеті Сенату, він нагадав, що Європейський союз вирішуватиме щодо своїх санкцій проти Росії вже в понеділок, а президент США Барак Обама теж давав знати, що так само запровадить набір сильних санкцій, якщо дипломатія не доможеться виходу з кризи навколо вторгнення Росії до Криму.

Крім того, сказав Керрі, вже розроблені термінові заходи на випадок, якщо російські війська вторгнуться до інших частин України.

Держсекретар повідомив, що сьогодні вранці розмовляв телефоном із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим напередодні їхньої особистої зустрічі, що має відбутися завтра в Лондоні.

Голова МЗС Росії сьогодні зустрічається в місті Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним та іншими чільними російськими керівниками, щоб обговорити їхню відповідь на вимогу США вирішити кризу в Україні, відмовившись від визнання референдуму про статус Криму.

За словами Керрі, до зустрічі з Лавровим він не знає, що там вирішать. Він висловив сподівання, що «переможе здоровий глузд», але наголосив, що ніякої гарантії цього немає.

При цьому держсекретар знову засудив кримський референдум, заявивши, що для нього немає ніякого законного обґрунтування.

Керрі повторив, що поспіхом скликаний референдум, який відбувається за умов воєнної окупації Криму Росією, не може вважатися за справжній референдум.

В МЗС Росії повідомили сьогодні про телефонну розмову між Керрі і Лавровим короткою заявою про те, що в її перебігу «обговорювалося кризова ситуація в Україні з урахуванням наявних пропозицій Росії і США щодо нормалізації становища і забезпечення громадянського миру в цій країні». На відміну від багатьох таких повідомлень про схожі розмови попередніх днів, цього разу в ньому немає риторики з приводу «бандерівської» чи «неонацистської» нової влади України, на чому раніше в таких розмовах постійно наголошувала Москва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.