У Кремлі, попри всесвітній осуд, вважають референдум в Криму законним

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 14.03.2014 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23018

МЗС Росії розчарований заявою голови ОБСЄ, Президента Швейцарії Дідьє Буркхальтером про те, що майбутній референдум в Криму «суперечить українській конституції і має бути визнаний незаконним», через що головування «виключило можливість» спостереження ОБСЄ за його проведенням

Про це повідомили у МЗС РФ.

«Російська сторона переконана, що кримський референдум є абсолютно легітимним і в повній мірі відповідає волі народів Криму», - йдеться в повідомленні.

Також МЗС зазначає, що згідно з Гельсінським Заключним актом НБСЄ 1975 року «всі народи завжди мають право в умовах повної свободи визначати, коли і як вони бажають, свій внутрішній і зовнішній політичний статус без втручання ззовні».

Також у відомстві заявили, що викликає жаль і те, що швейцарське головування «обходить мовчанням питання про законність державного перевороту в Україні, нинішнього київського режиму та правомірності його дій».

При цьому у МЗС висловили надію, що можливі оцінки цих питань головуванням будуть враховувати російську точку зору.

Крім того, МЗС Росії закликав керівництво ОБСЄ, держави-учасники та БДІПЛ відмовитися від практики «подвійних стандартів» і позитивно розглянути запрошення влади Криму взяти участь у спостереженні за майбутнім референдумом, що буде відповідати основоположним принципам ОБСЄ та сприяти деескалації ситуації в регіоні.

Як повідомлялося раніше, 10-го березня парламент Криму відправив запрошення ОБСЄ направити спостерігачів на кримський референдум. Перед цим військові спостерігачі ОБСЄ тричі не змогли потрапити на територію Криму, проте її так і не пропустили через блокпости, які охороняють озброєні особи.

Референдум про статус Криму відбудеться 16 березня. На голосування виноситься два основних питання: «1. Ви за возз´єднання Криму з Росією на правах суб´єкта РФ? 2. Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?». Крім того, окремо буде винесено питання про особливий статус Севастополя.

11-го березня голова ОБСЄ заявив, що референдум про статус Криму суперечить конституції України і повинен вважатися незаконним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.