Росія по-піратськи намагалася виторгувати в США права на Україну

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.03.2014 02:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23024

ЗМІ оприлюднили проект документа щодо ситуації в Україні, запропонованого Росією для підписання американській стороні на переговорах в Лондоні 14 березня: федералізація, визнання “референдуму” у Криму, невходження до ЄС і НАТО, держстатус російської мови.

Проект документа ситуації в Україні, запропонований Росією для підписання американській стороні, включає в себе визнання і повагу права Криму визначити свою долю за результатами вільного волевиявлення її населення в ході референдуму 16 березня 2014 року", створення конституційного зборів із рівним представництвом усіх українських регіонів "для нової федеративної конституції", а також надання російській мові поряд з українською статусу другої державної мови.

Як повідомляє NEWSru.com, публікуючи текст проекту, документ "Про групи підтримки України" для підписання американській стороні був переданий на переговорах у Лондоні глави МЗС РФ Сергія Лаврова і держсекретаря США Джона Керрі.

У ньому зокрема йдеться:

"Міністри закордонних справ ......

Будучи стурбовані ситуацією на Україні і долею її багатонаціонального народу,

Визнаючи легітимні устремління всіх українців і всіх регіонів країни жити в безпеці у відповідності зі своїми традиціями і звичаями, вільно користуватися рідною мовою, мати безперешкодний доступ до своєї культури і підтримувати широкі зв’язки зі своїми співвітчизниками і сусідами,

Відзначаючи особливе значення громадянського миру і загальнонаціональної згоди на Україні для продовження конструктивних відносини в євроатлантичному регіоні на основі рівноправності і взаємного врахування інтересів всіх розташованих тут держав,

Домовилися створити Групу підтримки з метою сприяти здійсненню українцями першочергових кроків, покликаних нормалізувати обстановку на Україні, і у зв’язку з цим пропонуємо зробити наступні дії.

1. Негайно виконати зобов’язання, що містяться в Угоді про врегулювання ситуації на Україні від 21 лютого 2014 р., по вилученню нелегальної зброї, звільнення незаконно зайнятих будинків, вулиць і площ, а також з організації об’єктивного розслідування актів насильства в грудні 2013 р. - лютому 2014 р.

2. Без зволікання скликати за рішенням Верховної Ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для нової федеративної конституції, згідно з якою:

- будуть закріплені принципи верховенства закону, захисту прав людини і всіх національних меншин, свободи слова і діяльності політичних партій та засобів масової інформації, а також інші принципи, що забезпечують політичний лад України у якості демократичної федеративної держави, володіє суверенітетом і нейтральним військово-політичним статусом;

- російської мови поряд з українською буде надано статус другої державної мови, а іншим мовам статус відповідно з Європейською конвенцією про регіональні мови і мови меншин;

- регіони будуть самостійно прямим голосуванням обирати органи своєї законодавчої і виконавчої влади і мати широкі повноваження, що відображають культурно-історичну специфіку кожного з них, у питаннях економіки та фінансів, соціальної сфери, мови, освіти, зовнішніх міжрегіональних зв’язків, забезпечення захисту прав національних меншин, які проживають в кожному суб’єкті федерації;

- буде заборонено і карається втручання у справи церкви і міжконфесійні відносини.

Рішення про затвердження проекту нової конституції приймається конституційними зборами на основі згоди всіх учасників. Проект конституції виноситься на всенародний референдум.

3. Відразу після схвалення нової конституції має бути призначено проведення при широкому і об’єктивному міжнародному спостереженні загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб’єкті федерації.

4. Визнається і поважається право Автономної Республіки Крим визначити свою долю за результатами вільного волевиявлення її населення в ході референдуму 16 березня 2014 року.

5. Встановлений у відповідності з викладеними вище принципами державного ладу України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантується Росією, Євросоюзом і США з закріпленням резолюцією Ради Безпеки ООН.

Міністри закордонних справ країн, що входять в Групу підтримки, готові активно допомагати всім українським сторонам у реалізації пропонованих заходів і принципів та зобов’язуються поважати досягнуті на цій основі домовленості".

Лавров і Керрі не домовилися щодо України

Глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі не досягли домовленості щодо врегулювання ситуації Україні. Про це Лавров повідомив на прес-конференції в Лондоні за підсумками зустрічі, пише "Українська правда".

"У тому, що стосується практичних заходів, які могли б прийняти зарубіжні країни, то у нас немає загального бачення ситуації, розбіжності зберігаються, але розмова була, безумовно, корисною", - заявив глава МЗС РФ.

Лавров знову переймався тим, що в Україні "не приймаються необхідні заходи для забезпечення правопорядку, не приймаються ефективні дії з припинення протиправної активності радикалів, які продовжують влаштовувати провокації із застосуванням насильства і намагаються все більше і більше впливати на те, що в країні відбувається".

Також він вкотре заявив, що "положення угоди від 21 лютого (між президентом України і опозицією) не виконуються".

Російський дипломат вважає зайвим продовження обговорення до проведення референдуму в Криму 16 березня.

"Своє ставлення до результатів цього референдуму ми висловимо, коли результати будуть відомі... Далі спекулювати безглуздо, треба дочекатися результатів", - вважає він.

"Ми будемо поважати волевиявлення кримського народу в ході майбутнього (16 березня) референдуму", - заявив Лавров.

Пропозиції Заходу щодо контактної групи щодо України в нинішньому вигляді Лавров назвав неприйнятними.

"Контактна група в тому вигляді, в якому вона зараз пропонується нашими західними партнерами, виходить з того, що метою цього багатостороннього процесу має бути сприяння прямому діалогу між Україною і РФ. Нам здається, що це відверта підміна понять, тому що криза виникла не з вини РФ", - заявив він.

Глава російського МЗС підкреслив, що Росії не потрібна ніяка міжнародна структура для того, щоб розглядати російсько-українські відносини".

"У нас стосунки не переривалися. Так, після того, що відбулося в Києві, коли був усунений від влади законно обраний президент, у нас виникли деякі складності, але президент Росії Володимир Путін доручив членам уряду працювати над вирішенням повсякденних питань", - зазначив він.

За його словами, контакти з Україною по лінії МЗС тривають. "Всі питання, які українські колеги хочуть перед нами ставити, вони можуть ставити безпосередньо", - запевнив Лавров.

При цьому він категорично заперечує наявність у Росії намірів розпочати вторгнення в інші регіони України.

"Російська Федерація ніяких планів вторгнення у південно-східні регіони України не має і не може мати. Ми виходимо з того, що права росіян, права угорців, права болгар, як і, власне, українців, обов’язково повинні бути забезпечені, повинні бути захищені", - запевнив він.

Глава дипвідомства РФ зазначив, що Крим є дуже важливим для Росії.

"Чи є прецеденти в міжнародному праві, немає прецедентів - а вони є - все розуміють, і це я відповідально заявляю, що означає Крим для Росії, і що він значить набагато більше, ніж Комори для Франції або Фолклендські острови для Великобританії", - сказав він.

Лавров попросив західних партнерів не розглядати ситуацію з Кримом "ізольовано від історії".

"Переконаний: якщо Косово - особливий випадок, то Крим - не менш особливий випадок", - підкреслив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.