Росія очікувано ветувала резолюцію Ради безпеки ООН про невизнання кримського “референдуму”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.03.2014 08:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23026

Росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки ООН, що мала би визнати завтрашній “референдум” у Криму незаконним. Цього від Москви у Радбезі очікували і планують обійти вето на Генеральній Асамблеї ООН.

Росія наклала вето на проект резолюції про незаконність кримського референдуму. Підтримали запропонований США документ 13 з 15 країн-членів Ради безпеки ООН.

Несподіванкою стала позиція Китаю. Пекін під час голосування утримався, хоча раніше всі резолюції щодо Сирії ветував синхронно з Москвою. Інші учасники Радбезу засуджують і військову присутність Росії в Криму, і підтримку референдуму як такого, що веде до сепаратизму, повідомляє 5 канал.

Однак, Москва і надалі наполягає, що Крим, нібито, намагається змінити свій статус абсолютно законно.

Віталій Чуркін, представник Росії в ООН: "Мы не оспариваем принцип территориальной целостности государств, он, безусловно, очень важен. Понятно и то, что реализация права на самоопределение в виде отделения от существующего государства – это неординарная мера, применяемая тогда, когда дальнейшее совместное существование в рамках одного государства становится невозможным. Осуществление права народов на самоопределение, в большинстве случаев, оно осуществлялось без согласия центральных властей государств".

Саманта Пауер, представник США в ООН: "Ми багато разів, під час кожної зустрічі Радбезу, чули про важливість історії. Ми чули, зокрема, про розгром відважних демократів в Угорщині 1956-го року, про темний вітер, що розвіяв мрії чехів у 1968-му. Ми все ще маємо час і спільну силу, щоби подбати, щоби минуле не повторилося. Російська федерація має право ветувати резолюцію, але вона не може накласти вето на правду.

Як ми знаємо, слово "правда" має особливе значення для Росії. Так називалася провладна газета радянського режиму. Але шукати правду у "Правді" було годі. Так само й жодної правди нема у позиції Росії щодо Криму та України".


Постійний представник США в ООН Саманта Пауер вважає, що ізольована Росія, ветувавши резолюцію по Україні в Раді Безпеки ООН, поставила себе за межі міжнародних норм. Так американський посол прокоментувала голосування проекту резолюції по Україні.

"США запропонували цю резолюцію в дусі примирення і бажання миру, верховенства права, визнання фактів і виконання зобов’язань цієї Ради просувати і захищати стабільність. В момент прийняття рішення тільки одна рука піднялася проти цих принципів. Росія, ізольована, на самоті, заблокувала резолюцію так само, як вона заблокувала українські кораблі і міжнародних спостерігачів. Росія поставила себе за межі тих міжнародних норм, які ми розвивали для того, щоб вони служили кращою основою для мирних відносин між державами ", - заявила Пауер .

“Росія наклала вето на Статут ООН”, - МЗС Укарїни

Міністерство закордонних справ України висловлює жаль з приводу накладення сьогодні делегацією Росії в Раді Безпеки ООН вето на проект резолюції щодо ситуації в Україні. Про це йдеться у коментарі МЗС України.

"Ставши єдиною країною, яка виступила проти рішення, спрямованого на деескалацію ситуації в Україні, Росія поставила себе в ізоляцію не лише в Раді Безпеки ООН, але й світі загалом", - наголошується у коментарі.

Як зазначається, Росія фактично висловила неповагу до основоположних принципів та цілей Статуту ООН. Іншими словами, "Росія наклала вето на Статут ООН".

Досі жодним відповідальним членом ООН, тим паче постійним членом РБ ООН, не ставилися під сумнів також такі основоположні для сучасної міжнародної та європейської архітектури безпеки документи, як Гельсінкський заключний акт Конференції з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року та Будапештський меморандум 1994 року.

"Усе це підтверджує, що сьогоднішнє російське керівництво взяло на себе особисту відповідальність за підрив основоположних принципів міжнародного права та перетворило Росію на уособлення загрози міжнародному миру та безпеці у 21 сторіччі", - наголошує МЗС України.

ООН може обійти російське вето на резолюцію щодо України

Резолюцію щодо України можуть ухвалити на Генеральній Асамблеї ООН, де у Росії немає права вето. Такого варіанту розвитку подій не виключив постпред Великобританії при ООН Майкл Лайалл, повідомляє радіо Ехо Москви.

За його словами, країни-учасниці Радбезу ООН не збираються опускати руки тільки тому, що Росія наклала вето на проект резолюції про незаконність кримського референдуму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.