Обама попередив Путіна, що Крим може дорого обійтися Росії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.03.2014 05:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23028

Президент США Барак Обама заявив, що Штати не змиряться з намагання Росії анексувати Крим.

Про це, як йдеться у повідомленні Білого дому, він сказав особисто президенту РФ Володимиру Путіну у телефонній розмові, повідомляє “Українська правда”.

“Кримський “референдум” (у оригінальному тексті це слова також взяли в лапки — ред.), який порушує українську конституцію та відбувся під тиском військової інтервенції Росії, ніколи не визнають ні США та міжнародна спільнота”, - заявив Обама.

Також президент США у розмові з Путіним підкреслив, що Вашингтон, разом з європейськими партнерами “готовий зробити так, щоб дії Росії коштували їй ще дорожче”.

Крім того, Обама зазначив, що український уряд продовжує вживати заходів для деескалації конфлікту і що Росія ще може піти шляхом дипломатичного вирішення ситуації, що склалася.

“Президент Обама ще раз зазначив, що дипломатичне розв’язання конфлікту є неможливим, поки військові сили РФ продовжують вторгнення на українську територію та проводять широкомасштабні навчання на кордоні з Україну”, - йдеться в повідомленні.

За словами президента Сполучених Штатів, голова Держдепу Джон Керрі продовжить переговори з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим та українським урядом.

Кримський “референдум” відбувся з прогнозовано високими “офіційними показниками”

Остаточний результат підрахунку голосів на всіх дільницях у Криму буде оголошено у понеділок, 17 березня, в 9:00. Про це повідомив голова комісії з проведення референдуму в АРК Михайло Малишев, передає телеканал "24".

Нагадаємо, 16 березня в Криму пройшов референдум щодо статусу республiки. За даними обробки близько 75% протоколiв, на загальнокримському референдумі за приєднання до Росії проголосували 95,7% виборців.

Втiм США, європейські країни, ЄС, ОБСЄ та інші міжнародні організації, чинна влада України не визнають його законним та легітимним.

Раніше Сполучені Штати Америки, як також і Європейський союз, попереджали, що відмова Росії відкинути результати незаконного кримського «референдуму» матиме за наслідок запровадження проти Москви чергового кроку санкцій. Зокрема, вже в понеділок від ЄС чекають запровадження візових обмежень і замороження активів стосовно низки чільних діячів Росії, які підтримують анексію Москвою частини території України.

Цього ж дня чи наступними днями на аналогічні кроки очікують і з боку США. І Вашингтон, і Брюссель попереджали, що це ще не останні можливі кроки проти Москви, якщо вона продовжить ескалацію напруженості навколо її воєнного вторгнення до України. Йтиметься, зокрема, про широкосяжні економічні санкції, про що повідомив Ден Пфайффер, - старший радник президента Барака Обами в ефірі NBC.

Він зазначив, що "США здійснюють настільки багато тиску на росіян, наскільки ми можемо, для того, щоб домогтися правильних речей" в Україні.

"Ви можете очікувати на визначення санкцій у найближчі дні", - сказав Пфайффер.

За його словами, президент Обама визначає конкретних росіян, яких США збираються покарати шляхом візових заборон і заморожування активів.

Пфайффер не відповів прямо на питання, чи Обама накреслив "червону лінію" у Східній Україні - за межами Криму - як лінію, яку російські війська президента Володимира Путіна не повинні перетинати.

Пфайффер також уникнув відповіді на запитання про військову допомогу США для нового уряду України, зазначивши лише , що "ми дивимося на всі способи допомоги".

Також, як повідомляє NBC, після повернення з короткої подорожі до Києва сенатор Дік Дурбін відкинув референдум в Криму як "вибори в радянському стилі, де ми знаємо, якою буде кінцівка" та назвав російську окупацію Криму "найсерйознішим актом агресії з часів холодної війни".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.